Festival europske kratke priče

Domaći i strani pisci o Amerikama

Davor Mandić

Riječki dio programa najavili su Ivan Šarar, Vedrana Bibić i Željka Horvat Čeč / Foto: I. TOMIĆ

Riječki dio programa najavili su Ivan Šarar, Vedrana Bibić i Željka Horvat Čeč / Foto: I. TOMIĆ



RIJEKA » Festival europske kratke priče ove godine ima pojačano partnerstvo s Rijekom, a nastaje pod nazivom »Amerike«. Nije novost FEKP-ova okrenutost Rijeci, iako je ovogodišnje partnerstvo formalizirano i sudjelovanjem FEKP-a u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar ocijenio laskavim. 


   Riječki dio programa festivala koji ove godine traje od 31. svibnja do 5. lipnja najavila je Željka Horvat Čeč. FEKP-ova karavana bit će u Rijeci 3. i 4. lipnja. U srijedu sve počinje prijemom u Uredu Grada, a nastavlja se susretom pisaca Josipa Novakovicha i Davora Mandića s čitateljskim klubovima koji su pročitali njihove knjige te će zajedno s njima, kako je rekla Čeč, u book caffeu »Dnevni boravak« u 17 sati otkrivati »što je čitatelj htio reći«. 


   Sat i pol vremena kasnije u Ex librisu održat će se predstavljanje dvoje pisaca – Harkaitza Canoa i Daše Drndić – koji su putovali u Amerike (Južnu i Sjevernu) i iz njih se vraćali s naramkom tekstova i tema za pisanje. Kasnija večer rezervirana je pak za čitanje u Palachu, gdje će se od 20,30 sati na pozornici izmjenjivati Sara Baume, Leopoldo Brizuela, Fernando Iwasaki, Josip Novakovich, Nikola Petković i Tea Tulić. 




   U četvrtak planiran je izlet sa sudionicima FEKP-a na Krk, a navečer se opet organizira čitanje, pa će u Palachu od 20 sati čitati Venko Andonovski, Xaver Bayer, Harkaitz Cano, Zoran Ferić, Enver Krivac i najveća zvijezda ovogodišnjeg FEKP-a Lionel Shriver, Amerikanka u Britaniji, po čijem je romanu »We Need to Talk About Kevin« snimljen i istoimeni nagrađivani film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. 


   Vedrana Bibić govorila je o FEKP-u općenito, spomenuvši da je ovogodišnje izdanje 14. po redu te da ugošćuje 19 domaćih i 13 stranih autora. Najavila je i da će se FEKP, bude li Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020., bijenalno održavati upravo u gradu na Rječini.