Vedrana Rudan

“Djeca su bezuvjetna ljubav i – doživotna robija, najskuplja investicija koja se nikome ne isplati”

Ervin Pavleković

Vedrana Rudan / Foto: Ana Križanec

Vedrana Rudan / Foto: Ana Križanec

Porukanjezine nove knjige i nje same, ističe autorica, jest da je novac najbitniji, jer se njime "može platiti ljubavnike, ići u market"



RIJEKA – U sklopu ovogodišnjeg 15. Vriska u MMSU-u je promociju knjige imala Vedrana Rudan.


Njezin novi roman, »Doživotna robija«, roman je o životu i svemu onome što život podrazumijeva, od ljubavi, seksa, pa sve do zločina, odnosno u njemu su, riječima autorice, napisani svi naši problemi.


Foto: Ana Krizanec


S autoricom je na predstavljanju novog romana, objavljenom u izdanju V.B.Z.-a, razgovarala urednica Jadranka Pintarić koja je kazala kako je »Doživotna robija« Rudaničin najbolji roman koji, iako mu je u fokusu odnos majke i kćeri, progovara o temama mnogo šire. Iako je tematika romana već poznata, Rudan to, smatra Pintarić, donosi na nov način, matrilinearnom lozom majka-kći-kći, pa su tako odnosi između ženskih likova, napose mlađih, vrlo kompleksni. Činjenica da su materijalno osigurani moguć je razlog zbog kojeg su u sukobima.


Foto: Ana Krizanec




Rudan za svoj roman, u prepoznatljivom ironično-šaljivom tonu, kaže kako je u njemu napisala sve naše probleme, a knjiga se bavi djecom koja su »najskuplja investicija koja se nikome ne isplati«.


Naslov romana, »Doživotna robija«, dala je naslutiti, proizašao je iz njezine izjave o djeci za koju je više puta rekla da su »bezuvjetna ljubav i doživotna robija«, a »roditelji ih vole u knjigama«.


Da bi tu tvrdnju o djeci kao teretu, kao i sam naslov knjige, dodatno u istome tonu potvrdila, autorica se dosjetila primjera iz stvarnoga života, ženske osobe, none koja živi nedaleko od nje, a svoje unuke vozi u vrtić i školu, trči u trgovinu, kuha, a popodne šeće kćerina psa.


Foto: Ana Krizanec


Na predstavljanju su se dotaknuli i teme novca i materijalnoga što je kao motiv prisutno i u njezinome novom romanu. Kao i u životu ženskih likova kojima ne manjka materijalnoga i koje ga stječu na razne načine, primjerice bogatom udajom, tako je novac, reći će Rudan, bitan i u životima nas sviju, jer »novac usrećuje, a suze s manje stresa padaju«.


Porukanjezine nove knjige i nje same, ističe autorica, jest da je novac najbitniji, jer se njime »može platiti ljubavnike, ići u market«. Na kraju, »što će ti život, ako se boriš da opstaneš«, a u tom je životu, saznali smo, seks također bitna stavka.


Foto: Ana Krizanec


Kao što to i inače biva, Rudan je svojim humornim doskočicama na sam roman i motive, odnose i/ili situacije u romanu ostvarila dijalog s publikom koju je nasmijala i kojoj je upućivala u jednakome tonu replike koje su tražile reakciju koju je, možemo zaključiti po pljeskovima publike, svakako dobila.


U dijalogu linearno-progresivnog asocijativnog tijeka, nje i urednice, gdjekad i publike, u njezinim se izjavama razotkriva naš društveni kod i mentalitet koji je još jednom uspješno skicirala.


Onima koje je u publici zapazila, po dizanju ruke, blještavim umjetnim zubima, kakvom isticanju ili izjavi poklonila je primjerak svojeg novog romana, a ostalima je poručila: »Kupite knjigu, drkat ćete sa mnom«.