DHK

Davor Grgurić novi je predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika

Kim Cuculić

Davor Grgurić

Davor Grgurić

Za 2020. godinu niti jedan predloženi program nije dobio financijsku potporu, ni od MK-a ni od PGŽ-a i Grada Rijeke



RIJEKA – Izborna skupština riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika održana je online. Predsjednik Đoni Božić najavio je kandidata za izbor novog predsjednika ogranka, s obrazloženjem da ogranku trebaju nove snage koje će ga u ovim teškim vremenima znati voditi s novim idejama i proširenim, pomlađenim članstvom. Za kandidata je predložen Davor Grgurić, a prijedlog je jednoglasno prihvaćen. Istaknuto je da je Davor Grgurić od početka vrlo aktivno sudjelovao u radu ogranka, pokrenuo zajedničku suradnju međunarodnih književnih susreta »Od mora do gora«, objavio i uredio niz zapaženih knjiga razne tematike, sudjelovao na brojnim književnim događanjima te kao glazbenik i kantautor sudjelovao na brojnim glazbenim festivalima na kojima je osvajao nagrade, postavši prepoznatljivo ime na području kulture.


Novoizabrani predsjednik Davor Grgurić zahvalio je na ukazanom povjerenju te se obratio prisutnima s programskim sadržajem i vizijom svog budućeg rada u ogranku. Naglasio je da očekuje pomoć članova i suradnju te da će nastojati održati ugled riječkog ogranka DHK-a, prihvatiti nove kvalitetne članove, revitalizirati izlaženje časopisa Književna Rijeka, nastaviti djelatnost objavljivanja knjiga i održavati tradicionalne manifestacije koje je ogranak organizirao tijekom niza godina.


Izabran je i novi Upravni odbor u sastavu: Davor Grgurić, Bože Mimica, Riccardo Staraj, Đoni Božić i Silvija Benković Peratova.




Đoni Božić osvrnuo se na svoj dosadašnji mandat, naglasivši da je ogranak funkcionirao u vrlo teškim uvjetima jer za 2020. godinu niti jedan predloženi program nije dobio financijsku potporu, niti od Ministarstva kulture i medija te Primorsko-goranske županije niti od Grada Rijeke. Naglasio je da je 2020. zbog pandemije sama po sebi bila specifična za djelovanje udruga u kulturi, ali da se u povijesti djelovanja riječkog ogranka još nikada nije dogodilo da nije dobio određena financijska sredstva za rad i projekte. Riječki ogranak je predložio da se Bože Mimica kandidira za člana Vijeća za književnu djelatnost pri Gradu Rijeci.