ugledni hrvatski književnik

Književna nagrada “Novog lista”: Dobitnik “Gorančice” za 2020. godinu je Zlatko Pochobradsky za roman “Petar Klepac”

Marinko Krmpotić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Pochobradsky, ugledni hrvatski književnik znan po vrhunskoj dijalektalnoj lirici, nagradu je zaslužio zahvaljujući originalnom pristupu temi života i djela Petra Klepca, za stanovnike ovog dijela Gorskog kotara, kao i susjedne Slovenije, legendarnog lika borca protiv Turaka.



ČABAR – Dobitnik “Gorančice” za 2020 godinu je Zlatko Pochobradsky za roman “Petar Klepac”, obznanjeno je na jučerašnjoj dodjeli ove književne nagrade “Novog lista” održane u Gradskoj vijećnici Grada Čabra.


Pochobradsky, ugledni hrvatski književnik znan po vrhunskoj dijalektalnoj lirici, nagradu je zaslužio zahvaljujući originalnom pristupu temi života i djela Petra Klepca, za stanovnike ovog dijela Gorskog kotara, kao i susjedne Slovenije, legendarnog lika borca protiv Turaka. Svoju priču o Petru Klepcu Pochobradsky je stvorio na taj način da je u okvire romana smjestio stotinjak zasebnih pripovijedaka iz života Petra Klepca stvorivši na taj način cjelinu koja na pažnje vrijedan način svjedoči ne samo o tom mitskom goranskom junaku, već na razne načine govori i o Goranima, njihovom mentalitetu i načinu života, rečeno je pri obrazloženju dodjele “Gorančice”.


Foto galerija: Dodjela nagrade Gorančica Foto: Vedran Karuza


Natjecanje za već osamnaestu po redu “Gorančicu” donijelo je prijavu 13 naslova pri čemu se kvantitetu pratila i kvaliteta te žanrovska, stilska i tematska raznovrsnost pa se baš zbog toga prošla godina po kvaliteti goranske književne produkcije može smatrati jednom od uspješnijih u osamnaest godina dugoj tadiciji dodjeljivanja književne nagrade “Novog lista” namijenjene knjigama koje nastaju na području Gorskog kotara, ili su svojom temom vezane uz Gorski kotar.


Lik goranskog čovjeka



Zahvalivši na “Gorančici” – i to već trećoj u ovih 18 godina – Zlatko Pochobradsky poželio je da svi budemo poput – Petra Klepca! “Želio sam kroz taj lik oslikati goranskog čovjeka, progovoriti o njemu i pokazati kako bismo trebali živjeti i ponašati se.”, rekao je autor istaknuvši kako se nada da će i ova nagrada biti doprinos drugačijem promišljanju nasljeđa predaje o Petru Klepcu, ponajprije kroz umjetničko, pa i turističko predstavljanje tog dijela tradicije ovog kraja, vidljive za sada samo u odličnom kipu Petra Klepca kojeg je u Malom Lugu načinio Marijan Leš, te ovom romanu.

Upravo ta kvaliteta razlog je i dodjele još nekoliko nagrada. Tako je nagrada za liriku pripala Branki Arh za knjigu “tako ČITAJ: nekako Od IZA” te Davoru Briškom Grguriću za dvostruku zbirku poezije “Starenje vjetra/Što će ti naslov”. Nagrada za prozu dodijeljena je pokojnom Bojanu Pajniču za za knjigu “Pilok”, a za publicistiku ju je primila Nada Glad za knjigu “Istim nebom spojeni”. Posebne nagrade za kvalitetan rad i doprinos goranskom književnom stvaralaštvu dobili su Srednja škola Delnice za knjige “Čuvari baštine” te “I mi imamo nešto za reći”, kao i Zlata Bujan Kovačević za knjigu “Hod Fužinom”.


Pohvalnice su primili i svi ostali sudionici natjecanja za “Gorančicu 2020”. To su učenici Područne škole Tršće za slikovnicu “Čuvari šume”, delnička Narodna knjižnica i čitaonica “Jenet Majnarich” za knjigu “Lepe maje Dejuonce”, Slavko Malnar za “Idrijsko-cerkljansko-čabarski razlikovni rječnik”, Marko Smole za knjigu “Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke”, te Andrej Zbašnik za roman “Logor eja”.


Uz njih posebno je pohvaljen i čabarski Ogranak Matice Hrvatske koji je i ove godine prednjačio u književnoj produkciji pa je od 13 kandidiranih knjiga ovaj ogranak izdavač njih čak – devet!
Prigodno druženje u čabarskoj vijećnici otvorio je Bruno Lončarić, direktor marketinga “Novog lista” podsjetivši na osamnaest godina dugu tradiciju dodjellivanja “Gorančice” čime je bitno potaknuto književno stvaralaštvo na goranskom području te objavljena brojna djela koja pripomažu u proučavanju i istraživanju goranske povijesti. Pozdravne riječi okupljenima uputio je i gradonačelnik Čabra Antonio Dražević istaknuvši kako je i ovogodišnja dodjela dokaz činjenica da područje Čabra ima svojih iznimnih vrijednosti koje nadilaze lokalne okvire, a riječi podrške i potpore samoj književnoj nagradi, kao i goranskim autorima, uputila je u ime Primorsko-goranske županije Ivana Lakota.