KULTIVACIJA

Kim Cuculić: Kultura pod zaštitnom maskom

Kim Cuculić

Foto arhiva

Foto arhiva

I dok je u Istri zbog epidemiološke situacije otkazan i Motovunski filmski festival, u drugim hrvatskim gradovima neke se manifestacije i dalje održavaju, a neke odgađaju. Ni tu nema jasnih pravila



Sutra je trebao biti otvoren 67. Pulski filmski festival, ali je otkazan. U međuvremenu je odlučeno da će se manifestacija ipak održati, ali u rujnu. Odluku o otkazivanju Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, objasnio je procjenom da se radi o manifestaciji koja nosi visoki rizik jer dolaze ljudi iz svijeta, iz zemalja koje su u potpuno lošoj epidemiološkoj situaciji.


Ovakav potez komentirali su u Glasu Istre poznati filmaši. Redateljica Dana Budisavljević, čiji je »Dnevnik Diane Budisavljević« trijumfirao na lanjskoj Puli i koja je predsjednica ocjenjivačkog suda 67. festivala ističe da je zdravlje, naravno, na prvom mjestu, ali ako se negdje mogu pokazivati filmovi, onda je to pulska Arena koja ima najveći mogući prostor.


»Imam osjećaj da se događa vrlo zabrinjavajuća, čak i opasna anarhija, da ne znamo pravila, da svaki lokalni stožer može nekoliko dana prije zabraniti manifestacije koje traže vrlo ozbiljnu i višemjesečnu pripremu«, smatra Budisavljević. A Kozlevac pak drži da kod Arene nije problem sjedenje, nego ulaz i izlaz te noćni eventi.




Otkazivanje Pulskog filmskog festivala komentirala je i glumica Lana Barić, koja je kazala da bi bilo razumljivo da se u državi otkazuju svi kulturni sadržaji istog ili sličnog karaktera, ali da je zbunjujuće gledati da se otvaraju Dubrovačke ljetne igre, da se održavaju Splitski festival i Splitsko ljeto, a da se Pulski filmski festival ne održava.


Dana Budisavljević dodaje i da ne možemo živjeti u tom konstantnom stanju promijenjenih pravila: »To vodi u kaos i nejednakost koje doživljavamo kao nepravdu. Kad smo svi u istom sosu, onda je to prihvatljivo, ali kad počne da jedan nešto može, a drugi ne može i da zapravo nema nikakvih kriterija, onda to šalje jako lošu poruku.«


I dok je u Istri zbog epidemiološke situacije otkazan i Motovunski filmski festival, u drugim hrvatskim gradovima neke se manifestacije i dalje održavaju, a neke odgađaju. Ni tu nema jasnih pravila. U Rijeci, primjerice, gdje je situacija s koronom relativno povoljna, većina programa u okviru Ljeta u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture se održava, uz vođenje računa o protuepidemijskim mjerama.


U ovakvim okolnostima odlasci na kulturne i umjetničke programe više nisu ono što su nekad bili, a takvo »novo normalno« stanje moglo bi potrajati. Nakon popuštanja protupandemijskih mjera i perioda online kulture, bilo je lijepo iznova se vratiti u kazališta, muzeje, galerije, kina, knjižnice…, no u ne baš ugodnim okolnostima.


Predstave se sada prate sa zaštitnim maskama, uz obavezno dezinficiranje ruku i socijalnu distancu. U predstavama se i izvođači pojavljuju sa zaštitnim maskama, koje postaju dio kostimografije i šalju poruku vezanu uz vrijeme korone u kojem živimo.


Sukladno nužnim mjerama što ih je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske uveo za organizaciju događanja koja okupljaju više od 100 sudionika, od 13. srpnja i riječki HNK Ivana pl. Zajca dužan je voditi pisanu evidenciju sudionika, odnosno posjetitelja, te je čuvati najmanje 14 dana. Gledatelji tako na ulazu trebaju ispuniti i potpisati obrazac sa svojim osnovnim podacima (ime, prezime, broj telefona, potpis).


Za dječji festival Tobogan dobili smo i pojašnjenje da svojim potpisom sudionik okupljanja potvrđuje da je izmjerio temperaturu, da ona nije viša od 37,2 C, da se osjeća dobro, da nema ukućana u samoizolaciji, da unutar 14 dana nije boravio u inozemstvu, odnosno ako jest, da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom virusom te da nema sljedeće simptome: temperaturu, kašalj, nedostatak zraka, grlobolju, curenje nosa ili gubitak njuha. Eto što nam je korona dala.