Potpisano

(Za)voli kazalište: Županija izdvaja 470 tisuća kuna za programe “Zajca”

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Projekt »(Za)voli kazalište« pokrenut je 2012. godine u suradnji PGŽ-a i HNK-a Ivana pl. Zajca. U proteklih pet godina osigurano je 1,6 milijuna kuna



U HNK-u Ivana pl. Zajca je potpisan ugovor za projekt »(Za)voli kazalište« kojim se sufinanciraju produkcije određenog broja kazališnih predstava, a za taj je projekt u proteklih pet godina Primorsko-goranska županija osigurala oko 1,6 milijuna kuna, dok će ove godine Županija izdvojiti ukupno 470 tisuća kuna za predstave i programe riječkoga HNK-a.


Povećana sredstva


Kako je intendant Marin Blažević istaknuo, zahvaljujući onima koji ih financiraju, među kojima je značajna Primorsko-goranska županija, i publici, HNK nije smanjivao plaće, broj radnih mjesta, niti programe u izazovnim pandemijskim vremenima.


Županija je, rekao je, uz Ministarstvo kulture i medija te Vladu Republike Italije, za Talijansku dramu, njihov najznačajniji partner.




– Projekt »(Za)voli kazalište« je baza suradnje i financiranja programa, odnosno subvencioniranja dolazaka gledatelja iz riječkog prstena. U različitim smo etapama pronalazili načine da se taj osnovni iznos koji je uklopljen u projekt povećava posebnim programima, idejama, rješenjima i projektima.


Tako smo ove godine dobili sjajnu vijest iz Županije o povećavanju sredstava, stoga mi je još draže ovo potpisivanje ugovora, kazao je Blažević zahvaljujući svima koji su ovome pridonijeli, uz nadu kako će se sljedeće godine sredstva još povećati.


Župan Zlatko Komadina kazao je kako je kultura jedan od sektora koji je najviše stradao u COVID-vremenima, no zahvaljujući odgovornom planiranju proračuna, uspjeli su pronaći sredstva da malo više pomognu Kazalištu, kojem i inače pomažu.


– Naime, mi pomažemo skoro svim institucijama kojima nismo osnivač u skladu s našim mogućnostima, no to i jest misija Županije, da pomogne kad treba i kad može, a Kazalište je to zaslužilo sa svojim sjajnim predstavama.


Sam program »(Za)voli kazalište« smo uveli da bi naši mladi stasavali u buduću publiku našeg HNK-a Ivana pl. Zajca, a onda smo pokušali pomoći svakoj premijeri, pa smo kod izglasavanja proračuna povećali s 300 na 500 tisuća kuna, izjavio je Komadina.


Ove godine Primorsko-goranska županija sufinancirat će HNK s ukupno 470 tisuća kuna, od čega 95 tisuća kuna otpada na predstave »Kralj Edip«, »Čelične magnolije«, »Adriatiko«, »Pulcinella«, »Magična frula za djecu«, »Fahrenheit 451« te za edukacijski projekt svih ansambala. Za produkciju baleta »Mediteranska trilogija« osigurano je 180 tisuća kuna, a za produkciju predstave »Na tri kralja ili kako hoćete« 195 tisuća kuna.


Razvoj kazališne publike


Projekt »(Za)voli kazalište« pokrenut je 2012. godine u suradnji Primorsko-goranske županije i HNK-a Ivana pl. Zajca s ciljem razvoja kazališne publike, učenika srednjih i osnovnih škola na području naše županije, a u proteklih pet godina osigurano je 1.640.000 kuna.


HNK Ivana pl. Zajca dodatno se sufinancira putem Javnog natječaja za zadovoljenje javnih potreba u području kulture koji provodi Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu, a u prošloj su godini tako sufinancirana dva programa u iznosu od 42 tisuće kuna.


Projekt »(Za)voli kazalište« provodi se od sezone 2012./2013., a svake se godine sufinancira posjet učenika osnovnih i srednjih škola kazalištu za šest do osam predstava svih ansambla, odnosno žanrova. Uz HNK Ivana pl. Zajca, Županija sufinancira i ostale gradske ustanove – Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka, Art-kino Rijeka, Kvarnersku filmsku komisiju, a u proteklom mandatnom razdoblju, od 2017. do 2021. godine, Županija je sufinancirala ustanove kojima je osnivač Grad Rijeka s iznosom od otprilike 3,8 milijuna kuna.