Međunarodno natjecanje

Zinka Milanov: Koncertni finale natjecanja mladih opernih nada

Ervin Pavleković

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Sudjeluju pjevači iz raznih zemalja, Poljske, Hrvatske, Bjelorusije, Kine, Južne Koreje, Češke, Ukrajine, Slovenije i Nizozemske, koji su pokušali impresionirati međunarodni deseteročlani žiri



RIJEKA – U sklopu četvrtog Međunarodnog natjecanja opernih pjevačica i pjevača »Zinka Milanov« koje se održava od 8. do 14. srpnja, jučer je održan i polufinalni krug toga natjecanja koje mladim opernim nadama, uz mogućnost da ih zapazi neki od članova međunarodnog žirija, nudi priliku i da steknu scensko iskustvo presudno na putu k ostvarenju međunarodne pjevačke karijere.


Kako je naglasio intendant riječkoga HNK-a Marin Blažević, koncertnim finalom natjecanja »Zinka Milanov« HNK Ivana pl. Zajca službeno završava svoju sezonu, barem što se tiče Rijeke, jer gotovo svi ansambli gostuju diljem zemlje i u inozemstvu, a uskoro 130 članova orkestra, opernog, solističkog ansambla, tehnike i produkcijskih timova kreće na veliku turneju u Finsku gdje će izvesti dvije produkcije te time ostvariti jedan od najvećih opernih uspjeha opernih kuća u Hrvatskoj u proteklih nekoliko desetljeća.


Suradnja riječkog i zagrebačkog HNK-a


Novoizabrana, buduća intendantica HNK-a u Zagrebu Ive Hraste-Sočo izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovome natjecanju koje je, ocijenila je, dobitna kombinacija i za kazališta i za mlade pjevače koje imaju priliku čuti i dati im priliku da nastupe u njihovim kazalištima.




– Ovo je svojevrsna nadgradnja Konzorcija hrvatskih narodnih kazališta jer se radi konkretno o suradnji riječkog i zagrebačkog HNK-a. Osim što ćemo imati prilike ugostiti neke od pjevača u Zagrebu, isto tako ćemo na budućem opernom festivalu koji ćemo organizirati u lipnju sljedeće godine imati prilike u Zagrebu čuti Simfonijski orkestar iz Rijeke s nagrađenima kao nekakvu krunu natjecanja, ali i budućeg opernog festivala. Surađujemo uspješno na više razvoja, i to, rekla bih, uspješno za sada, kazala je Hraste- Sočo.


Poznati redatelj, legenda Metropolitana Fabrizio Melano, naglasio je kako je, za njega, ovo općenito najbolje natjecanje i što se organizacije tiče najbolje organizirano pjevačko natjecanje koje je dobilo ime po Zinki Milanov, istinskoj zvijezdi koju je imao prilike vidjeti u više njezinih izvrsnih uloga. Prema riječima naše operne primadone Dunje Vejzović, samo natjecanje važno je zbog mladih pjevača koji mogu dobiti natjecateljsko iskustvo, a imaju prilike biti zapaženi te dobiti ulogu u nekoj kazališnoj kući.


Pjevači i žiri


Međunarodno natjecanje mladih pjevačica i pjevača »Zinka Milanov« pokrenula je Opera HNK-a Ivana pl. Zajca 2015. godine s ciljem da se mladim opernim nadama pruži prilika da ostvare međunarodnu pjevačku karijeru. Pjevači iz raznih zemalja, Poljske, Hrvatske, Bjelorusije, Kine, Južne Koreje, Češke, Ukrajine, Slovenije i Nizozemske jučer su tako pristupili polufinalu natjecanja te pokušali impresionirati međunarodni deseteročlani žiri u čijem su sastavu ugledni pjevači, dirigenti, ravnatelji opera i glazbeni agenti – Iva Hraste-Sočo, Patrick Wurzel, Tobias Truniger, Christian Carlstedt, Mariano Horak, Fabrizio Melano, Valentin Egel, Vlatka Oršanić, Marin Blažević, Dunja Vejzović – koji ocjenjuje tehničku spremnost, muzikalnost, kvalitetu glasa te umjetničku osobnost, a kao i u svakom natjecanju, nijanse će odlučiti o onim najboljima.


 Foto: S. DRECHSLER


Samo natjecanje odvija se u trima etapama; prva etapa je tako uključila jednu opernu ariju po slobodnom izboru, uz pratnju klavira, polufinale je uključilo dvije arije, a finale natjecanja će uključiti dvije operne arije iz zadanoga popisa arija za finale uz pratnju Riječkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Simona Krečiča. Najbolji imaju prilike osvojiti neku od tri nagrade u novčanom iznosu od tri tisuće eura za prvu nagradu, dvije tisuće eura za drugu nagradu i tisuću eura za treću nagradu, kao i posebne nagrade Opere HNK-a u Zagrebu, Opere SNG-a Ljubljana, Opere SNG-a Maribor, Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, odnosno mogućnost igranja neke uloge u određenoj operi one ustanove koja ih odabere, te nagradu publike.


Uz članove žirija, konferenciji za novinare su prisustvovali predstavnici sponzora i sufinancijera Nataša Rakovac Rustja, direktorica tvrtke PK-Palfinger Kran, Marko Mikašinović iz Turističke zajednice grada Rijeke te Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera koji su naglasili kako im je zadovoljstvo biti dio ovoga velikog natjecanja koje daje priliku mladim opernim pjevačima i koje nedvojbeno dovodi goste, podiže naš imidž te pomaže kulturnome turizmu, a obaveza ostalih sektora jest da podrži projekte poput natjecanja »Zinka Milanov«.