Program

“Zajc” najavio ljetnu sezonu: Premijera “Vježbanja života – drugi put”

Redatelj je Marin Blažević, a kako piše u najavi, predstava je »u povremenom dijalogu s predstavom »Vježbanje života« Fabrija, Gašparovića i Para«Na službenim stranicama HNK-a Ivana pl. Zajca objavljen je raspored predstava za lipanj. Za 5. lipnja najavljena je premijera baleta »Čipka« skladateljice Tene Novak Vincek, u koreografiji Maše Kolar. U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem, Kolar je inspiraciju za predstavu pronašla u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od povijesnih spisa, tradicionalne usmene i pisane književnosti, glazbe, plesova, nošnji do tradicionalnih obrta, poput onog izrade čipke. Predstava se izvodi još 6., 8. i 9. lipnja. Monodrama »Bonsai ima kratke grančice«


Talijanske drame opet je na programu 8. lipnja, ovoga puta u Zajednici Talijana u Rijeci.


Carski koncer


Zatim je 10. lipnja na rasporedu simfonijski koncert »Eroica«. Riječkim simfonijskim orkestrom ravnat će Slaven Kulenović, a na programu su Simfonija br. 3 u D-duru Luke Sorkočevića i Beethovenova Simfonija br. 3 u Es duru (»Eroica«), op. 55. Onda 13. lipnja slijede dvije izvedbe »Jalte, Jalte« obitelji Surian, a 18. lipnja ponovo je na programu »Corona cabaret«. Za 19. lipnja najavljen je »Carski koncert«. Riječkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Alessandro Cadario, a na klaviru će nastupiti Goran Filipec. Na programu su Koncert za klavir i orkestar u Es-duru br. 5 (»Carski«), op. 73 i Simfonija br. 5 u c-molu, op. 67 Ludwiga van Beethovena.


Ivanu Matetiću Ronjgovu
Nakon odgode premijere zbog pandemije koronavirusa, 24. lipnja trebala bi se dogoditi premijera predstave »Vježbanje života – drugi put« Hrvatske i Talijanske drame, kao dio programa Europske prijestolnice kulture. Redatelj je Marin Blažević, a kako piše u najavi, predstava je »u povremenom dijalogu s predstavom »Vježbanje života« Fabrija, Gašparovića i Para«. Bit će to »Vježbanje života« iz ženske perspektive, a sudjeluju Neva Rošić, Mira Furlan, Olivera Baljak, Anastazija Balaž, Ivna Bruck, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Jelena Lopatić, Elis Lovrić, Zrinka Kolak Fabijan, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Leonora Surian Popov, Biljana Torić, Mirko Soldano, Aleksandar Cvjetković, Mario Jovev, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo, Bruno Nacinovich, Giulio Settimo, Stefano Surian, Edi Ćelić, Denis Brižić, Anton Plešić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić i drugi. Koncert »Ivanu Matetiću Ronjgovu« najavljen je za 27. lipnja, a kao mjesto održavanja navedeno je Exportdrvo.


Najava za srpanj


Hrvatska drama i Gradsko kazalište lutaka Rijeka: »Kralj Edip«
Koncert »Iz novog svijeta«
Talijanska drama: »Evanđelje neprijatelja«
Koncert »Šostakovič, Adams«
Koncert »Opera pod stijenama« (3 soprana, 3 tenora)
Mjuzikl »Evita«
Hrvatska drama: »Gospođa ministarka«
Balet: »Plamteća voda«
Opera: »Julije Cezar u Egiptu«