Presuda

Visoki upravni sud poništio odluku Gradskog vijeća Rijeke o smjeni Marina Blaževića

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Visoki upravni sud RH 20. travnja 2023. proglasio je nezakonitom odlukom riječkog Gradskog vijeća o razrješenju Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca, a isti je sud sada poništio odluku Gradskog vijeća, u novom sporu temeljem tužbe intendanta Blaževića, priopćili su iz riječkog kazališta.


Visoki upravni sud ranije je presudio protiv Gradskog vijeća Rijeke, koje je nastojalo pobiti rješenje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Ona je odbila potvrditi odluku Gradskog vijeća o razrješenju intendanta.


Prema Visokom upravnom sudu, Ministarstvo kulture i medija je postupilo zakonito odbivši zahtjev Gradskog vijeća, jer da u odluci nisu “precizirani, niti konkretizirani, niti potkprijepljeni dokazima” razlozi za smjenu, a sudu nije bilo “niti iz istih razvidno koji su propisi prekršeni niti koja je šteta prouzročena”.




Budući da Gradsko vijeće Rijeke nije poništilo svoju odluku, još uvijek aktualni intendant Blažević je potom od Visokog upravnog suda u novoj tuži tražio da poništi odluku Gradskog vijeća o njegovoj smjeni. To je i postigao presudom Visokog upravnog suda, donesenom 27. ožujka 2024. godine.