Posebni gost sezone

Violončelist Bruno Delepelaire ponovno gostuje u riječkome HNK

Portal Novi list, Hina

Bruno Delepelaire / Foto Ana Križanec

Bruno Delepelaire / Foto Ana Križanec

Gostuje na koncertnoj pozornici "Zajca", 27. lipnja s još dvojicom glazbenika



Posebni gost sezone HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, solo-violončelist Berlinske filharmonije Bruno Delepelaire još jednom će gostovati na koncertoj pozornici “Zajca”, 27. lipnja s još dvojicom glazbenika, izvijestio je u petak riječki HNK.


S njemačkim violinistom Tobiasom Feldmanom i francuskom pijanisticom Kim Barbier čine Trio Bruno Delepalaire. Svi su solistički nastupali s najpoznatijim europskim orkestrima, osvajali su nagrade i snimali CD-e.


U Rijeci će izvesti tri klavirska trija, Mozartov Klavirski trio br. 5 u C-duru, Dvorakov Klavirski trio br. 4 u e-molu, poznat kao “Dumsky”, te Ravelov Klavirski trio u a-molu.




Kako ističe HNK Ivana pl. Zajca, Delepelaire je jedan od najboljih mladih violončelista današnjice, a prvi put je nastupio u Rijeci na velikom finalu koncertne sezone 2021./2022., simfonijskom koncertu “Titan”. Potom je nastupio i na otvaranju ove, koncertne sezone 2022./2023. odnosno simfonijskom koncertu “Lalo, Bruckner”.


Rođen je u Francuskoj 1989., a violončelo je počeo svirati u svojoj petoj godini. Nakon Pariškog konzervatorija, studij nastavlja u Berlinu, a solo-violončelistom Berlinske filharmonije postaje 2013. te sa svega 24 godine zauzima jednu od najpoželjnijih violončelističkih pozicija na svijetu.


Svoju karijeru u berlinskom orkestru kombinira s već impresivnom individualnom karijerom solista, navodi HNK u najavi koncerta.


Na završnom je koncertu prošle sezone praizvedena i njegova kompozicija koju je napisao za riječke kolegice i kolege. Riječ je bila o djelu “Les Taurides (Tauridi)” nazvanoj po godišnjoj kiši meteora, pljusku zvijezda padalica.


Njegovo novo djelo, kompoziciju “Tableaux Islandais (Islandske slike)”, ponovno skladanu za Riječki simfonijski orkestar, publika će moći čuti na koncertu 1. srpnja kada će biti izvedena i antologijska Orffova “Carmina burana”.


Bruno Delepelaire je i pobjednik važnih međunarodnih natjecanja kao što su Karl Davidoff International Cello Competition (2012.) i Markneukirchen International Instrumental Competition (2013.).