Dokumentarna predstava

Veliki uspjeh predstave “Bakice” riječkog Kolektiva Igralke, osigurali su dva sjajna gostovanja

Portal Novi list

Članice riječkog Kolektiva Igralke, angažirane na predstavi Bakice

Članice riječkog Kolektiva Igralke, angažirane na predstavi Bakice

Ovog petka, 20. kolovoza, gostuju izvest će predstavu "Bakice" u sklopu programa Kazališta Ulysses, a tjedan kasnije imat će i međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu Mladi levi u Ljubljani



Dokumentarna predstava “Bakice” mladih riječkih umjetnica iz Kolektiva Igralke te slovenske redateljice Tjaše Črnigoj nastala je u jeku pandemije, ali ne prestaje igrati i privlačiti pažnju publike i kazališnih profesionalaca.


Ova predstava s nezavisne scene svoju će “institucionalnu” premijeru doživjeti ovog petka, 20. kolovoza u sklopu programa poznatog Kazališta Ulysses, a tjedan kasnije ostvarit će i svoju međunarodnu premijeru na prestižnom Međunarodnom festivalu izvedbenih umjetnosti Mladi levi u Ljubljani.


U Rijeci se traži karta više


Tijekom ljeta, Kolektiv Igralke već je bio na turneji manjim hrvatskim gradovima, pri čemu su “Bakice” osvojile publike u Labinu, Karlovcu i Delnicama.




U Rijeci se od premijere za ovu predstavu traži karta više, a iz svega možemo zaključiti da je riječ o pravoj kazališnoj uspješnici i jednom od najizvođenijih programa koji je iznjedrila Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.



Mlade riječke glumice i autorice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke bivše su studentice Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, a dovode nam “istinitu, angažiranu i moćnu” predstavu (Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr) koja ostavlja “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić-Jelović, Vijenac) i o kojoj će se “još dugo govoriti” (Bojana Guberac, Lupiga.com).


Svjedočanstva siromašnih žena Rijeke


Dokumentarna predstava “Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce.


U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.



Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.


“Bakice” su međunarodni autorski projekt Kolektiva Igralke koji čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.


Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).


Ovo je autorski tim


Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Vanda Velagić


Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj


Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić


Socijalna antropologinja: Vanda Velagić


Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana



Scenografkinja: Paola Lugarić


Kostimografkinja: Tanja Blašković


Izbor glazbe: autorice i Sun Matt


Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić


Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin


Dizajner vizuala: Oleg Morović


Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković


Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)


Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Clubture (Turneja predstave 2021.)