Hrvatsko - mađarska suradnja

Uskoro premijera predstave “Sjećanja gradova” bazirane na turbulentnoj riječkoj povijesti

Kim Cuculić



Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu »Sjećanja gradova« baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti. U srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada u 20 sati u Exportdrvu, Riječani će moći pogledati premijeru predstave »Sjećanja gradova/Memoria civitatis«, nastalu u koprodukciji HKD-a na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, a u režiji Edvina Liverića.


Autori su Kata Gyarmati i Edvin Liverić, dramaturginja je Kata Gyarmati, kostimografkinja Viktoria Boros, kompozitor Josip Maršić, izbor glazbe potpisuje Edvin Liverić, oblikovateljica svjetla je Berta Ninett, a glume Katalin Homonnai, Julia Nyako, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gabor Nagypal, Gyorgy Sipos i Daniel Lovas.


Predstava se najvećim dijelom temelji na arhivskoj građi povezanoj za društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao »Veliki val«. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD velik broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenih u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama čiji smo svjedoci i mi danas.




Predstava »Sjećanja gradova« prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme. »Sjećanja gradova« izvode se na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, na dijalektima.


U 2019. godini predstava »Sjećanja gradova« proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija u toj zemlji. Predstava je dio programa Rijeke – EPK.


Ulaznice se mogu kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na ulazu u Exportdrvo. Predstava je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim institutom u Zagrebu.