Dogovorio si angažman

Umjetnička biografija intendanta sve bogatija: Marin Blažević će dramatizirati i izvan “Zajca”, i to bez dozvole

Davor Mandić

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Blažević će po svemu sudeći raditi u Slovenskom narodnom gledališču, no za to nema dozvolu Kazališnog vijeća. A nema je zato što nema ni Kazališnog vijeća. Pitali smo kako je to moguće



RIJEKA – Intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević dramatizirat će i režirati opernu predstavu »Arijadna na Naksosu« u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, čija se premijera očekuje 13. listopada 2022. godine. Probe bi trebale započeti 30. kolovoza.


Čini se da je Blaževićev rad na toj operi siguran i dogovoren, s obzirom na to da je najavljen u materijalima u kojima SNG reklamira novu sezonu.


Pa tamo tako piše: »Arijadna na Naksosu’ je virtuozno operno djelo (…) i smatra se jednim od najoriginalnijih Straussovih djela. Libreto se temelji na grčkom mitu o kćeri kretskog kralja u koju se zaljubio Tezej, sin atenskog kralja (…) Režiju smo povjerili gostujućem umjetniku iz Rijeke Marinu Blaževiću.«




Lijepo je to za umjetnika Marina Blaževića, no problem je što intendant Marin Blažević za taj angažman nema dozvolu Kazališnog vijeća, s obzirom na to da Kazališnog vijeća – nema, to jest još uvijek nema kvorum.


Izrezak iz PDF-dokumenta u kojem SNG najavljuje predstave u novoj sezoni

Izrezak iz PDF-dokumenta u kojem SNG najavljuje predstave u novoj sezoni


Ugovor još nije potpisan


Marina Blaževića smo stoga prvo upitali je li istina da radi na rečenoj predstavi, na što je on odgovorio da je istina da je pozvan raditi na toj predstavi, kao i da su pregovori i dogovori u tijeku, no da ugovor još nije potpisan.


– Time ni suradnja nije konačno potvrđena s moje strane, između ostaloga i stoga što čekam da se sastavi Kazališno vijeće kako bih zatražio suglasnost. Uostalom, to nije jedini projekt, znanstveni, stručni ili kazališni, na kojem sam pozvan raditi u narednim godinama.


Kazališno vijeće o svemu će doznati na vrijeme, službenim putem, kako bi se moglo očitovati, odnosno dati suglasnost – rekao je Blažević, dijelom odgovorivši i na naše sljedeće pitanje, u kojem nas zanima tko mu je dozvolio rad na predstavi, s obzirom na to da Kazališno vijeće nije ustrojeno, odnosno da nema kvorum.


– Nitko mi još nije niti trebao dozvoliti taj rad izvan kazališta, jer probe još nisu ni započele, a ugovori nisu potpisani. Dakle niti rad nije započeo, barem moj, a ne postoji ni ugovorna obaveza.


Podsjetio bih vas da upravljanje javnom ustanovom ne znači da nemam pravo slobodno misliti ili planirati svoj profesionalni život neovisno o toj ustanovi. Naglašavam, za sada, samo – planirati. Kazalište nije zatvor, ni za koga tko u njemu radi, pa tako niti za mene – rekao je Blažević.


Poslovna tajna


Željeli smo provjeriti njegove navode, pa smo kontaktirali ravnatelja SNG-ove Opere i baleta Marka Hribernika. Odmah nam se javio na telefon i rekao da će rado odgovoriti na sva pitanja koja mu pošaljemo.


Poslali smo mu sljedeća pitanja: »U kojem je statusu dogovor koji imate s Marinom Blaževićem oko njegova sudjelovanja u predstavi ‘Arijadna na Naksosu’? Jeste li potpisali ugovor o njegovu sudjelovanju u radu na predstavi?


Koliko je sigurno da će Blažević režirati tu predstavu i na njoj raditi kao dramaturg? Je li dramatizacija već napravljena ili je tek očekujete? Imate li rezervu u slučaju da Blažević iz nekog razloga odustane od projekta?« Pitanja smo poslali u četvrtak, 30. lipnja.


Nekoliko dana od slanja pitanja, odgovora nije bilo, pa smo kontaktirali Hribernika telefonom, koji nam se ispričao obavezama i rekao da će svakako odgovoriti.


Deset dana nakon što smo poslali pitanja ponovo smo kontaktirali Hribernika i poručili mu da možemo napisati i da nije htio odgovoriti na pitanja, pa je 11. srpnja stigao odgovor koji potpisuje Barbara Čepirlo, voditeljica Odnosa s javnošću SNG-ove Opere i baleta. Odgovor smo preveli sa slovenskoga.


– Potpisivanje ugovora je u tijeku, njegov sadržaj i detalji su poslovna tajna, stoga u ovom trenutku ne možemo odgovoriti na vaša pitanja – piše u odgovoru.


 Marko Hribernik / Foto D. STRAVS/HNK ZAJC

Marko Hribernik / Foto D. STRAVS/HNK ZAJC


Posljedica dosadašnjih suradnji


Valja možda još samo podsjetiti na to da je ova suradnja, kao i odgovor koji smo dobili od Hribernika, logična posljedica dosadašnjih suradnji Blaževića i Hribernika. Koliko nam je poznato, a možda smo nešto i propustili, Hribernik je dosad dirigirao Gala koncertom ljubljanske Opere i baleta u rujnu 2021., obnovom »Romea i Julije« Charlesa Gounoda u ovoj godini, a najavljen je i kao dodjeljivač nagrade na natjecanju »Zinka Milanov« te gost u novoj sezoni, kada će dirigirati gala koncertom »Antidiva«.