Transformacije

U sljedećoj sezoni riječkoga HNK 16 premijera, evo što sve najavljuju

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Posebni gosti sezone su argentinski redatelj Luciano Delprato, hrvatska operna diva Dubravka Šeparović Mušović i violončelist Bruno Delepelaire.



U sezoni 2022/2023 HNK Ivana pl. Zajca nazvanoj “Transformacije” izvest će se 16 premijera a posebni gosti sezone su argentinski redatelj Luciano Delprato, hrvatska operna diva Dubravka Šeparović Mušović i violončelist Bruno Delepelaire.


Hrvatska drama


HNK U Rijeci objavio je u ponedjeljak da Hrvatska drama priprema premijeru Fellinija “Amarcorda” u režiji Luciana Delprata i u koprodukciji s pulskim INK-om.


U suradnji s ansamblom Opere Hrvatska drama postavlja Lorcinu “Yermu” kao glazbeno-dramski spektakl u režiji Rajne Racz.




Dramske premijere sljedeće sezone su i “Rastanci” Mani Gotovac u režiji Anastazije Jankovske, “Cure i povijest seksualnog odgoja” redateljice Tjaše Črnigoj u koprodukciji s Kolektivnom Igralke te koprodukcija s Plesnim teatrom Ljubljana, projekt “Cabaret noir – gnide” redateljice i koreografkinje Natalije Manojlović.


Talijanska drama


Talijanska drama premijerno postavlja Pirandellov “Enrico IV (Henrik IV.)” u režiji Marca Lorenzija, Ariostov “Orlando Furioso (Bijesni Orlando)” redatelja Jazmina Sequeire i site-specific predstavu radnog naslova “Fiume 2028” koju autorski potpisuje austrijsko-španjolska družina Eléctrico 28, a ostvarit će se u koprodukciji s međunarodnim MittelFestom.


Opera


Opernu sezonu otvara Puccinijeva “Turandot” s Kristinom Kolar i Maidom Hundeling koje će alternirati u naslovnoj ulozi, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela i u režiji Fillipa Tonona.


Dražen Siriščević će režirati dvije verističke jednočinke, “Pagliacci” Ruggera Leoncavalla i Mascagnijevu “Cavalleria rusticana”.


Na programu su i premijera Verdijeva “Don Carla” pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, “Pikova dama” Petra Iljiča Čajkovskog u režiji Christiana Romanowskog i dirigiranje Valentin Egel te moderna komorna opera “Powder Her Face (Napudraj joj lice)” britanskog skladatelja Thomasa Adèsa, u režiji Ewe Hribernik i pod dirigentskim vodstvom Simona Dvoršaka.


Balet


Balet priprema premijere “Transparada” s koreografskim minijaturama nekih od najpoznatjijih svjetskih koreografkinja i koreografa.


Slijede premijera baleta “Čajkovski” koreografa Cayetana Sota te Hačaturjanova “Spartaka” u koreografiji Jiříja Bubeníčeka.