Boga tjedan

U samo sedam dana izvedene četiri koprodukcije “Zajca”

Kim CuculićRIJEKA – Prošli je tjedan bio u znaku koprodukcija riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, u samo sedam dana njih čak četiri, i to baletne, operne i dramske, na pozornicama triju nacionalnih kazališta – u Rijeci, Zagrebu i Mariboru. Balet »Čajkovski« premijerno je izveden u HNK-u u Zagrebu, a zatim je balet »Spartak« doživio riječku premijeru.


U Operi Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru igra koprodukcija riječke i mariborske opere, Verdijev »Don Carlo« pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Marina Blaževića, koji u riječki HNK premijerno stiže 21. travnja, a potom se izvodi 27., 28. i 29. travnja te 2. svibnja. Nastupa solistička ekipa koju čine Aljaž Farasin, Diana Haller, Anamarija Knego, Goran Jurić, Giorgio Surian, Luka Ortar, Michaela Selinger, Jaka Mihelač, Slavko Sekulić i ostali.


Tjedan je završila premijera dramske riječko-zagrebačke koprodukcije, »Enigmatskih varijacija« u HNK-u u Zagrebu. Nakon što je prošle sezone bila postavljena u Talijanskoj drami, predstavu Éric-Emmanuela Schmitta u režiji doajenke hrvatskog glumišta Neve Rošić izvode Aleksandar Cvjetković i Luka Dragić, a u Rijeci će biti premijerno izvedena 14. travnja u Exportdrvu.