16. veljače

U DeltaLabu izvedba predstave “Nekretnine” autorskog tima

Kim Cuculić

Predstava je nastala u suradnji Nataše Antulov, Lucije Luque Akrap, Nebojše Zeliča, Espi Tomičića i Sare Salamon



U DeltaLabu 16. veljače u 18 sati održat će se izvedba predstave »Nekretnine«, nastale u suradnji Nataše Antulov, Lucije Luque Akrap, Nebojše Zeliča, Espi Tomičića i Sare Salamon. Okosnicu predstave autorski tim pronašao je u sjećanjima na vlastiti prostor u djetinjstvu i načinu na koji se on mijenjao reorganizacijom društva i vlasništva.


– Svakom od nas je kuća u kojoj smo provodili djetinjstvo oblikovala načine budućih stanovanja i u tom smislu, kao što kaže Bachelard, mi smo dijagram funkcija stanovanja u toj kući, a sve druge kuće samo su varijacije te osnovne teme.


Naše tijelo je u djetinjstvu stvorilo strastvenu vezu s našim prvim stanom ili kućom jer je ona ujedno i mjesto naših prvih sanjarenja.




S druge strane, u javnom prostoru susretali smo se s drugima, onima koji su za nas najčešće bili nepoznati i neočekivani. Ponekad smo dio tog javnog prostora pokušali zaštititi ili uskratiti drugima koji su taj prostor, isto kao i mi, željeli za sebe.


Uzimajući u obzir iskustva prostora u kojima smo odrastali predstava promišlja na koji način mi kao dijagrami stanovanja korespondiramo s trenutnim tržištem nekretnina, na koji način su naša tijela uvjetovana prostorima koji su imaginirani isključivo za dnevni najam i koliko je prostora potrebno ukinuti ili uspostaviti da se naš grad ne pretvori u zatvoreno apartmansko naselje unutar kojeg ne postoje slučajni susreti i događaji. Čiji je dom prazan stan?, piše u najavi predstave.


Produkciju potpisuje UO Muzak, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Rijeke, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam.