Brseč

Sve je spremno za peti “Džep”: Dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Stephany Stefan

Foto Stephany Stefan

»Džep« potiče i promovira kazališta koja njeguju male i minijaturne kazališne forme, ali i sve druge umjetnosti i umjetnike koji svoje radove »pakiraju u malo i minijaturno«



BRSEČ – Peti »Džep«, dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena, bit će održan u nedjelju, 12. srpnja, od 18 sati nadalje na lokacijama »Najmanjeg kazališta na svijetu« i starogradske jezgre srednjovjekovnog gradića Brseča u organizaciji »Najmanjeg kazališta na svijetu« – Teatra Oz. »Džep« potiče i promovira kazališta koja njeguju male i minijaturne kazališne forme, ali i sve druge umjetnosti i umjetnike koji svoje radove »pakiraju u malo i minijaturno«.


Ove godine program se sastoji od po jedne radionice za djecu, predstave za djecu, izložbe i glazbenog programa za najmlađe, obitelj, ljubitelje kazališta i umjetnosti i sve one koji će to tek postati. Programi su prilagođeni obiteljima, posebno djeci uzrasta od 5 do 13 godina – najavili su organizatori iz Teatra Oz, Mihaela Sirotnjak Železnik i Toni Železnik.


Unikatni džepovi


Prema dobivenim informacijama, unikatne džepove – zaštitni i nezaobilazni znak ove kazališne manifestacije izradila je zagrebačka umjetnica Amalija Albaneže. Džepovi se dodjeljuju svim izvođačima festivala, ali i publika će imati mogućnost »prisvojiti sebi« jedan takav džep.




– Pomno odabrani programi progovaraju upravo o osjećajima koje smo prolazili kroz izolaciju s dolaskom COVIDA-19. Bude zajedništvo, ali i snagu pojedinca, razumijevanje čovjeka za čovjeka sa svim svojim manama i vrlinama.


Osvještavaju i pomažu u prevladavanju strahova i boljem razumijevanju osjećaja usamljenosti, izolacije, prolaznosti života, promjena, gubitaka te životnih ljepota i darova. Imate priliku da kroz umjetnički uzbudljive sadržaje na trenutak zastanete u potrazi za izgubljenim vremenom i da se otvorena srca prepustite imaginaciji, da se usudite sanjati i zajedno s nama prisjetite da male stvari i mali trenuci nisu mali – navela je Mihaela Sirotnjak Železnik iz Teatra Oz.


Detalji programa


Više o detaljima programa saznali smo u nastavku razgovora, pa je tako najavljeno kako će se tijekom »Džepa« moći pogledati izložba lutaka »Uvijek će biti svjetla« Margarete Peršić iz Zagreba.


Ista će autorica voditi i radionicu dramskih igara za djecu uzrasta 5 godina ili više »Lovišššš!«, a bit će tu i koncertni tulum za djecu i odrasle »Kišni razdraganci«, koji će u Brseču realizirati Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Rijeke. Njihov je audio-vizualni projekt omiljen među djecom te je ove godine nagrađen glazbenom nagradom Porin u kategoriji »Najbolji dječji album«.


U goste će na peti »Džep« doći i Lutkarsko kazalište Ljubljana, te izvesti lutkarsku minijaturu o prolaznosti Ulfa Nilssona »Doviđenja« (»Nasvidenje«) za djecu od 5 godina i stariju, u trajanju od 30 minuta.


Predstava je inspirirana jednom od najnagrađivanijih i najprodavanijih slikovnica švedskog pisca Ulfa Nilssona i nagrađena nagradom Grand Prix na PIF-u 2019. Ovo je dirljiva priča o prolasku i rastanku, a ujedno i priča o životu, kada dopustimo sebi da odemo na kraj svijeta…


– Strpajte u džep pregršt emocija i dobrih vibracija – poručili su iz »Najmanjeg kazališta na svijetu« Teatra Oz, naglasivši da su program podržali Općina i TZ Mošćeničke Drage, PGŽ te Novi list kao medijski pokrovitelj.


Ulaznice


Ulaznice za »Džep« koštaju 30 kuna i potrebno ih je unaprijed rezervirati, budući da će broj posjetitelja biti ograničen, te organizatori poručuju da za rezervaciju treba poslati sms poruku na broj 091 884 29 64, odnosno na e-mail adresu [email protected].


Radionica za djecu će početi u 19.30 sati, Kišni razdraganci u 19.45, a lutkarska predstava u 21 sat.