Potpisan ugovor

Suradnja riječkoga HNK i Zagrebačke filharmonije

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marin Blažević je istaknuo da je razdoblje nemogućnosti rada pred publikom iskorišteno za uspostavu suradnja s nizom institucija, među kojima su ostala HNK i INK u Puli



HNK Ivana pl. Zajca i Zagrebačka filharmonija potpisali su u srijedu u Rijeci ugovor o suradnji koja obuhvaća niz koncerata, opernih produkcija i drugih glazbenih događanja, u razdoblju od 2021. do 2024. godine.


Potpisnici su intendant riječkoga HNK Marin Blažević i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.


Marin Blažević je istaknuo da je razdoblje nemogućnosti rada pred publikom iskorišteno za uspostavu suradnja s nizom institucija, među kojima su ostala HNK i INK u Puli. Ocijenio je da je Zagrebačka filharmonija najjači orkestar u regiji i u mnogočemu uzor glazbenicima riječkoga HNK.

Foto galerija: Potpisivanje ugovora između HNK Ivana pl. Zajca i Zagrebačke filharmonije Foto: Marko Gracin





Poveznica HNK i Zagrebačke filharmonije su Filip Fak, novi ravnatelj riječke Opere i dosadašnji član zagrebačkog orkestra te kućni dirigent riječkoga HNK, Valentin Egel, koji je nedavno surađivao sa zagrebačkim orkestrom, rekao je Blažević.


Ravnatelj Mirko Boch je istaknuo da se nastupom Zagrebačke filharmonije pod dirigiranjem Egela potvrdilo kako je riječ o mladom dirigentu pred kojim je velika karijera. Ostavio je prekrasan utisak, dodao je.


Filip Fak je predstavljajući suradnju, naveo da se inaugurira koncertom na zagrebačkim fontanama u Zagrebu 28. svibnja, u povodu Dana Grada Zagreba i Dana državnosti. Zagrebačkom filharmonijom i solistima Opere riječkoga HNK dirigirat će Valentin Egel. Gotovo istovjetan koncert će se održati u Rijeci 5. lipnja.


U lipnju ove godine će se zajedničkim snagama praizvesti opereta Zajčeva suvremenika Gjure Eisenhuta “Moć ljubavi” sa zagrebačkom premijerom te reprizama u Rijeci. U ožujku 2022. je planirano postavljanje monodrame Arnolda Schönberga “Erwartung” s premijerom u Rijeci i reprizom u Zagrebu.


Međusobna suradnja će se ostvariti i prigodom postavljanja i izvedaba dviju opera Richarda Straussa, “Elektre” i “Salome” sljedećih sezona.