HNK Ivana pl. Zajca

Stajaće ovacije za operne zvijezde: Koncertna izvedba “Fausta” oduševila gledatelje

Kim Cuculić

Solisti su na otvorenoj sceni dobili snažne aplauze, a na kraju ih je gledalište »Zajca« s pozornice ispratilo na nogama. Uspjehu izvedbe velik doprinos dali su i zbor i orkestar Riječke opere, pod vodstvom sjajnog Villea Matvejeffa



RIJEKA Koncertna izvedba opere »Faust« Charlesa Gounoda u HNK-u Ivana pl. Zajca bila je za pamćenje i izazvala je petnaestominutne stajaće ovacije! Tijekom cijele izvedbe pjevače, zbor i orkestar na otvorenoj sceni pratili su snažni aplauzi. Riječko Kazalište može upisati u povijest trenutak kad su se na njegovoj pozornici zajedno okupili solisti Scale, Metropolitana, Kraljevske operne kuće u Londonu, Bečke državne opere, opera u Stuttgartu i Helsinkiju te opernih festivala u Salzburgu i Bregenzu.


Pod sjajnim vodstvom dirigenta Villea Matvejeffa, međunarodnu podjelu solista A-klase činili su tenor Aljaž Farasin kao Faust, bas Carlo Colombara kao Mefisto, sopranistica Marjukka Tepponen kao Margareta, bariton Lucio Gallo kao Valentin, mezzosopranistica Diana Haller kao Siebel, mezzosopranistica Ivana Srbljan kao Marta i bas-bariton Dario Bercich kao Wagner.


Premda je riječ o koncertnoj izvedbi, ona je s uvođenjem nekih scenskih elemenata i zahvaljujući scenskoj razigranosti i dramatičnosti pjevača djelovala poput prave predstave. U koncertnoj izvedbi »Fausta« svjetske operne zvijezde pokazale su svu raskoš svojih talenata, darujući riječkoj publici izniman glazbeni užitak koji je trajao više od tri sata. Veliki doprinos izvrsnosti izvedbe dali su Zbor i orkestar riječke Opere. Sve to pridonijelo je visokoj razini ovog Super gala koncerta.




Podsjetimo, riječka je Opera u prvoj polovici studenoga snimala CD s Gounodovim »Faustom« za poznatu međunarodnu diskografsku kuću Universal Music. Do ovog snimanja niti jedna opera u Hrvatskoj nije snimila kompletne opere stranih skladatelja s ovakvom međunarodnom podjelom za poznatu međunarodnu diskografsku kuću. Prije riječkog koncertnog predstavljanja »Fausta«, koncertna izvedba održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje je tim programom – također s velikim uspjehom – otvoren koncertni ciklus »Lisinski arioso«.


»Faust« se smatra jednom od najuspješnijih opera uopće i jednim od najpopularnijih djela romantične epohe, a praizvedena je 1859. u Parizu. Gounod je bio opčinjen Goetheovim »Faustom«, ali je tek pročitavši Carréovu dramu »Faust i Margareta« poželio skladati operu s tom tematikom. Koncertna izvedba opere temeljena je na legendi o starom učenjaku koji prodaje dušu Sotoni u zamjenu za znanje, moć, raskošan i puten život.