Program K-HNK

Splitski balet gostovao u Zajcu, izvedene dvije koreografije Angelina Preljocaja

Kim Cuculić

Foto Matko Biljaj

Foto Matko Biljaj



RIJEKA – U okviru programa K-HNK (Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta) u riječkom »Zajcu« gostovao je splitski Balet koji je izveo jednočinke »La stravaganza« i »Noces« poznatog francuskog plesača i koreografa albanskog podrijetla Angelina Preljocaja. Balet za dvanaest plesača »La stravaganza« praizveo je 1997. New York City Ballet. Inspiriran povijesnim migracijama Europljana u Ameriku, ovaj balet preispituje sraz kultura Starog i Novog svijeta. Europski imigranti odjeveni kao da su sišli s Vermeerovih slika pokušavaju uhvatiti ritam moderne glazbe suvremenih skladatelja, dok pripadnici Novog svijeta plešu na poznate taktove Vivaldija. Baroknu Europu i suvremenu Ameriku Preljocaj predstavlja pokretom i zvukom, vizualno i glazbeno.


Scenografkinja Maya Schweizer naznačila je prostor apstraktnom, kolorističkom slikom u pozadini pozornice, uz zagasito – na kontrastima svjetla i tame oblikovano svjetlo Marka Stanleyja. Kostimograf Hervé Pierre kostimima je diferencirao plesače – u bijelo su odjeveni oni nazvani Vivaldi, dok drugi – imenovani Vermeer – prizivaju djela nizozemskog slikara iz 17. stoljeća. Kontrast je prisutan i na glazbenoj razini (izvedba na matricu), gdje su kontrapunktirani Antonio Vivaldi, Evelyn Ficarra, Robert Normandeau i Ake Parmerud. Drugi dio baleta, naslovljen »Noces«, nastao je na glazbu Igora Stravinskog.


Njegova baletna kantata »Les Noces« inspirirala je Preljocaja da ponovo istraži temu vjenčanja, braka i kompleksne ljudske odnose te stvori plesni prikaz ljubavi, strasti i emocionalne intenzivnosti. U izvedbi plesači koriste i velike, bijele svadbene lutke, a plesni pokret oslanja se i na nekoliko drvenih klupica koje postaju dinamički element izvedbe. Kostime, koji prizivaju folklor, osmislila je Caroline Anteski, a izvorni oblikovatelj svjetla je Jacques Chatelet.