Mjuzikl

Songom ‘Don’t Cry for Me Argentina’ Leonora Surian najavila riječku premijeru ‘Evite’

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Glasovitim songom “Don’t Cry for Me Argentina”, izvedenim na španjolskom jeziku, Leonora Surian Popov – nova riječka Eva Duarte de Peron, uvela je novinare u mjuzikl “Evita” Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, koji će imati dvije ravnopravne premijere – 15. i 16. siječnja u HNK-u Ivana pl. Zajca. Na prvoj premijeri Evitu će pjevati Leonora Surian Popov, a na drugoj Elena Brumini.


Predstava nastaje u suradnji “Zajca” i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će “Evita” biti izvedena 8. ožujka. Kako je na konferenciji za novinare istaknula Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame i redateljica “Evite”, ovaj mjuzikl okupio je sve ansamble riječkog kazališta – Hrvatsku i Talijansku dramu, Operu i Balet te polaznike Riječkog kazališta mladih “Kamov”, a angažirani su i vanjski suradnici: Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” i Dječji zbor “Kap”, te gosti Fabijan Pavao Medvešek i Stefano Surian.


Argentinska strast


Prema riječima intendanta Marina Blaževića, ideja za “Evitu” rodila se nakon velikog uspjeha prethodnog mjuzikla “Sunset Boulevard”, u kojemu je Leonora Surian Popov zablistala pa se Evita nametnula kao logičan nastavak. Uoči premijere “Evite”, Blažević je najavio kazališni spektakl. Prijevod i prepjev potpisuje dirigent Igor Vlajnić, scenografiju je osmislio kućni scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.




Koreografkinja Tihana Strmečki kazala je da već drugi put surađuje s riječkim HNK-om, posebno pohvalivši virtuoznost Baleta. Angažiran je i argentinski koreograf Damian Cortes Alberti, koji je stručnjak za tango.


Budući da je i redateljica Argentinka, oni su u predstavu unijeli argentinsku strast i temperament. Leonora Surian Popov, nositeljica naslovne uloge, uzbuđena je pred premijeru i rekla je da cijeli ansambl jedva čeka publiku. Elena Brumini smatra da se radi o izvrsno napravljenom poslu i sigurna je da će i publika uživati.



Velika priča


Juana Dominga Perona utjelovit će Dario Bercich i Ivan Šimatović. Dok Bercich već ima iskustva s mjuziklom, Ivan Šimatović kazao je da se kao operni pjevač do sad nije okušao u mjuziklu te da mu “Evita” predstavlja novo iskustvo. U ulozi Chea nastupit će Fabijan Pavao Medvešek i Stefano Surian, za koje je rad na “Eviti” bio divno iskustvo.


Nakon četrdeset godina iznimno uspješnog izvođenja na West Endu i Broadwayu, više od dvadeset nagrada, prijevoda na četrnaest jezika, filma s Madonnom u naslovnoj ulozi, “Evita” je sad i pred riječkom izvedbom. Ovaj mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera na scenu donosi životnu priču najvažnije žene latinoameričke povijesti, onu Evite Peron, te prati njezin život od mladosti, dolaska na vlast, humanitarnog rada, do smrti.



Rođena u predgrađu Buenos Airesa, Evita Peron vrlo je rano prepoznala nepravdu u svom društvenom okruženju zbog čega je surađivala sa sindikatima, borila se za prava žena, osnovala fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši tisuće domova i škola diljem Argentine te osigurala zdravstvenu zaštitu za najsiromašnije slojeve društva.


Iako se uz nju vežu i brojne kontroverze, Evita Peron ostala je zapamćena kao političarka s izuzetnom karizmom i zvjezdanim statusom, zbog čega je njezin život savršena inspiracija za veliku priču pretočenu u mjuzikl.