Gradsko dramsko kazalište

Sezonu u Gavelli otvara “Čovjek-jastuk” Martina McDonagha

Hina

Sljedeću sezonu Gavella počinje premijerom »Pillowmana« britanskog dramatičara Martina McDonagha, ovjenčanog Nagradom Olivier za najbolju novu dramu



ZAGREB – Gradsko dramsko kazalište Gavella u novu sezonu 2021./22. ulazi optimistično, iako još uvijek izmješteno iz svoje matične zgrade u Frankopanskoj ulici, a otvorit će je u rujnu premijerom predstave »Pillowman« prema nagrađivanom tekstu Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića.


Nakon što je zgrada kazališta teško oštećena u potresu u ožujku 2020., kazalište Gavella tijekom protekle sezone i pol nije bilo u mogućnosti igrati na svojoj pozornici. Gavelline predstave i projekte ugostili su kazalište Komedija, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, a dio repertoara gostovao je i u Tunelu Grič, u Atriju Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža« te u KUC-u Travno, koji je postao Gavellin privremeno-stalni dom.


Ostvaren je i niz koprodukcijskih suradnji, s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zadru i Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, a iz kazališta najavljuju da će na isti način djelovati i u budućnosti, budući da radovi na sanaciji od potresa na zgradi kazališta nisu ni blizu završetka.




Sljedeću sezonu Gavella započinje premijerom teksta »Pillowman« britanskog dramatičara Martina McDonagha, ovjenčanog Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics’ Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima. U hrvatskoj verziji »Čovjek-jastuk« jedan je od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno, ističu iz Gavelle.


– McDonagh ima dar i sposobnost nagovoriti nas da uskočimo u »vlak smrti« kojim nas je odlučio povesti u mrak, gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći.


Ponekad, kao i likovi u komadu, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint »Čovjeka-jastuka«, najavljuju iz Gavelle.


U režiji Vanje Jovanovića »Čovjek-jastuk« okuplja izuzetan glumački kvartet oko partiture zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi se pitaju – a i mi s njima – odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo…? Igraju Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak. (Hina)