Kulturno-umjetnički amaterizam

Sabor kulture otvorio prijave za Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Kim Cuculić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Zainteresirana amaterska kazališta i kazališne skupine mogu se prijaviti do 20. veljače 2023.



ZAGREB – Hrvatski sabor kulture otvorio je prijave za 63. Festival hrvatskih kazališnih amatera (63. FHKA), koji će u 2023. godini biti održan u Vodicama tijekom dva festivalska vikenda: od 12. do 14. svibnja te od 19. do 21. svibnja. U bogatom šestodnevnom dramskom programu nastupit će amaterska kazališta iz gotovo cijele Hrvatske, sukladno odabiru izbornika Festivala. Grad Vodice i POU Vodice izvrsni su domaćini ovog Festivala već devetu godinu pa će kazališni amateri ponovo radošću igre i izvrsnim predstavama ispuniti vodički Kulturni centar.


Zadaća ovog jedinstvenog festivala je poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.


Zainteresirana amaterska kazališta i kazališne skupine mogu se prijaviti do 20. veljače 2023. ispunjavanjem i slanjem prijavnice, a više informacija o Festivalu i prijavama dostupno je na službenoj web-stranici Hrvatskog sabora kulture.




Festivalu prethode selekcije prijavljenih predstava na kojima će izbornici pogledati i vrednovati sve prijavljene predstave i odabrati najbolje kazališne skupine koje će u festivalskom programu predstavljati svoju županiju i boriti se za festivalske nagrade u devet kategorija: najbolja predstava, najbolja režija, najbolji novi dramski tekst, najbolja glavna i sporedna muška i ženska uloga te nagrade za njegovanje kulturne baštine i inventivnost.


Hrvatski sabor kulture (www.hrsk.hr) vodeći je predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koji danas okuplja 1.045 udruga s 2.357 izvođačkih sastava i više od 80.000 članova.