GUGNIN I KHOLODENKO

Ruski i ukrajinski virtuozi zajedno u riječkom HNK-u sviraju za Ukrajinu

Kim Cuculić

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Budite u subotu u "Zajcu", poslušajte virtuozne izvedbe poznatih djela i – pomozite Ukrajini, poručuju iz riječkog HNK-a



RIJEKA – Nakon što je nedavno prvi put nastupio u »Zajcu« i svojom virtuoznošću istinski oduševio riječku publiku, jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu Andrey Gugnin vraća se u riječki HNK u subotu, 23. travnja, kada će sa svojim prijateljem, također izvanrednim pijanistom međunarodne karijere, Ukrajincem Vadymom Kholodenkom održati
humanitarni koncert za pomoć Ukrajini.


Dvojica pijanističkih virtuoza koji univerzalnim jezikom glazbe povezuju svijet, Andrey Gugnin (Rusija) i Vadym Khodolenko (Ukrajina), u Rijeci udružuju svoje umjetničke snage za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini. Inače, pod imenom iDuo, oni su još od 2007. godine aktivno nastupali diljem svijeta.


Sav prihod od ulaznica namijenjen je Ukrajini čije je Veleposlanstvo u RH otvorilo službeni žiroračun za donacije financijskih sredstava na koji se izravno uplaćuje iznos pri kupnji ulaznica na ovaj koncert. Koncert će dvojica pijanista otvoriti izvedbom djela Claudea Debussyja, njegovom trostavačnom suitom za dva klavira »En blanc et noir« (U bijelom i crnom).




Potom će Kholodenko izvesti »Bagatelle op.1« svog sunarodnjaka, najpoznatijeg živućeg ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova. Potom slijedi »Balada br. 4 u f-molu« velikog pjesnika klavira iz doba romantizma Frederica Chopina u izvedbi Andreyja Gugnina. Koncert će pijanistički duo zajednički zatvoriti izvedbom djela još jednog skladatelja i pijanista, poznate skladbe Aleksandra Skrjabina »Prometej – Poema vatre« čiji je aranžman za dva klavira napisao Leonid Sabanejev.


– Budite u subotu u »Zajcu«, poslušajte virtuozne izvedbe poznatih djela i – pomozite Ukrajini, poručuju iz riječkog HNK-a.