Razmjena

SNG Maribor gostuje u “Zajcu”: “Romeo i Julija” te “Carmina Burana”

Plesni spektakl »Carmina Burana« / Foto SNG MARIBOR

Plesni spektakl »Carmina Burana« / Foto SNG MARIBOR

Rezultat je to razmjene gostovanja riječkog HNK-a i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora



RIJEKA – Suradnja i međusobna razmjena gostovanja riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastavlja se u četvrtak, 23. lipnja, u 19 sati kada na pozornici »Zajca« gostuje Drama mariborskog SNG-a i najpoznatija ljubavna priča svih vremena, »Romeo i Julija« Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog, koja će ujedno i zatvoriti ovosezonski Shakespeareov ciklus u riječkom HNK-u. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.


Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika. Nakon 70 godina izbivanja s pozornice u Mariboru, umjetnički ravnatelj mariborske Drame Aleksandar Popovski odlučio je vratiti se na scenu.


»Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti. Redatelj i koautor adaptacije odlučio je olabaviti tradicionalnu shemu svim raspoloživim sredstvima, ali vrlo precizno i promišljeno, tako da osnovna struktura drame zadržava svoju fizionomiju«, ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom Delu. Sudbine tragične ljubavi između Romea i Julije nisu obilježene njihovim postupcima, već društvom u kojem žive.




Društvo koje predstavljaju njihove obitelji prožeto je međusobnom mržnjom. Julija, koja je sa svojih nježnih 13 godina spremna zbog ljubavi stići do ruba smrti, sklizne u vremenu – prekasno se probudi ili Romeo stiže prerano. Kada će u obitelji/društvu zavladati spoznaja da mržnja ne može izroditi ni pomirenje ni mir?


»Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutačno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo. Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drukčije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli«, rekao je redatelj Aleksandar Popovski.


Prizor iz mariborskog »Romea i Julije« / foto DAMJAN ŠVARC

Prizor iz mariborskog »Romea i Julije« / foto DAMJAN ŠVARC


U naslovnim su ulogama Žan Koprivnik i Julija Klavžar, a ostale glume Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko, Klavdija Stanišič i Kleopatra Purica.


Prevoditelj je Srečko Fišer, autori adaptacije Aleksandar Popovski i Nina Kuclar Stiković, dramaturginja Nina Kuclar Stiković, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nećak, koreograf Žigan Krajnčan, a dizajner svjetla Aleksandar Popovski.


Mariborčani u riječkom HNK-u ponovo gostuju već u utorak 28. lipnja plesnim spektaklom Baleta SNG-a »Carmina Burana« na glazbu Carla Orffa u koreografiji renomiranog, međunarodno poznatog Edwarda Cluga.