"Koncertni svjetovi"

Riječki simfonijski orkestar u Zajcu izveo središnji koncert sezone

Portal Novi list, Hina

Ilustracija Ivan pl. Zajc

Ilustracija Ivan pl. Zajc

Na programu su bili orkestralna idila "Večer" Vatroslava Lisinskog, Koncert za violinu u e-molu Felixa Mendelssohna i Koncert za orkestar Witolda Lutoslawskog



Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem finskog dirigenta Villea Matvejeffa u ponedjeljak je u riječkome HNK izveo simfonijski koncert pod nazivom “Koncertni svjetovi”.


Kako je istaknuo intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, to je središnji koncert sezone. Na programu su bili orkestralna idila “Večer” Vatroslava Lisinskog, Koncert za violinu u e-molu Felixa Mendelssohna i Koncert za orkestar Witolda Lutoslawskog.


Ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević u najavi koncerta je naglasio da i u tom slučaju nastavljaju s opredjeljenjem da na koncertu pozornicu dovode i rjeđe izvođena djela, uz klasična i očekivana. Skladba Lisinskog uvrštena je u program kako bi se pridružilo obilježavanju 170. godišnjice smrti tog hrvatskog skladatelja.




Solist u izvedbi Mendelssohnova koncerta bio je finski violinist Jukka Merjanen, stalni koncertmajstor orkestra Finske nacionalne opere. Osnivač je i umjetnički ravnatelj Festivala komorne glazbe Kaakon. U karijeri je djelovao i kao koncertni majstor u Helsinškoj filharmoniji, Kraljevskoj filharmoniji u Londonu i prvi koncertni majstor Filharmonijskog orkestra Turkua.


Dirigent, skladatelj i pijanist Ville Matvjejeff obrazovao se na Sibelius Academy i Espoo Music Institute, a nastupao je diljem Europe, u SAD-u, Kini, Japanu i Meksiku. Imenovan je 2014. šefom dirigentom orkestra Jyväskylä Sinfonia, a od 2022. je njihov umjetnički savjetnik.


Glavnim gostujućim dirigentom Simfonijkog orkestra Norrlandsoperan postajo je u rujnu 2022. Glavni gost dirigent i glazbeni savjetnik Opere riječkoga HNK bio je od 2014. do 2020., a potom je dobio titulu počasnog gosta dirigenta.


Djeluje kao direktor prestižnog Opernog festivala u Savonlinni.