U Zajcu

Riječki simfonijski orkestar održao koncert “Ljadov, Prokofjev, Rahmanjinov”, oduševio violinistički virtuoz Niklas Liepe

Kim Cuculić



RIJEKA – Riječki simfonijski orkestar održao je koncert »Ljadov, Prokofjev, Rahmanjinov« u HNK-u Ivana pl. Zajca, koji je oduševio publiku te je ispraćen dugotrajnim pljeskom i ovacijama.


Koncertom je ravnao Valentin Egel, a kao solist nastupio je njemački violinist Niklas Liepe, kojega opisuju kao impresivnu umjetničku osobnost fascinantne muzikalnosti i briljantnog osjećaja za zvuk, spektakularnog tonskog i tehničkog raspona koji sa svojom violinom postaje – jedno. U to se mogla uvjeriti i riječka publika tijekom izvedbe »Prvog koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op. 19« Sergeja Prokofjeva. Kako aplauz nije prestajao, Niklas Liepe počastio je publiku posebnim dodatkom, velikim iznenađenjem – izvedbom jazz aranžmana Paganinijevog capriccia uz Pedra Rosenthala Campuzana i Petruša Petruševskog. Dodajmo i da je zadivljujući virtuoz Niklas Liepe svirao na skupocjenoj Guarnerijevoj violini.


Na početku koncertne večeri izvedena je simfonijska pjesma »Začarano jezero« Anatolija Ljadova, koju je ovaj skladatelj opisao kao »bajku-sliku«. U programskoj knjižici koncerta Valentin Egel zapisao je: »Kompozicija je doista čudo mističnog spokoja, vode koja se nježno giba pod zvjezdanim nebom, u sugestivnim izmjenama durskih i molskih terci te peterozvuka podržanih dubokim pedalnim tonovima, sa začaranim zvukovima harfe i čeleste te nježnim tragovima flaute (sve u maniri Rimski-Korsakova)«. Nakon pauze, u drugom dijelu koncerta Riječki simfonijski orkestar ljubitelje klasične glazbe ostavio je naprosto bez daha sjajnom izvedbom »Simfonijskih plesova« Sergeja Rahmanjinova. Riječ je o njegovom posljednjem djelu, koje je napisano oko dvije i pol godine prije smrti. Kako se osvrnuo Egel, kraj »Simfonijskih plesova« može se promatrati kao iščekivanje skorašnje smrti, ali i kao skladateljevo ufanje u vjeru u posljednjim godinama života. Rahmanjinov je »Simfonijske plesove« smatrao svojim najboljim djelom.




Sljedeći koncert, i to prvi komorni u ovoj sezoni na programu je 28. veljače, a gostuje Zagrebački kvartet s Mozartovim »Disonantnim« Gudačkim kvartetom i Griegovim »Gudačkim kvartetom u g-molu«.