Nastavak trakavice

Riječki Možemo! traži smjenu članova Kazališnog vijeća “Zajca”

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Možemo predlaže da se dužnosti u Vijeću razriješe predstavnici Grada Rijeke Bojan Šober i Zvonimir Peranić



Možemo! u Rijeci predlaže da se na sljedećoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća razriješe dvojica predstavnika Grada Rijeke u Kazališnom vijeću HNK Ivana pl. Zajca.


Kako je na konferenciji za novinare rekao član Odbora za kulturu Gradskog vijeća iz redova Možemo! Renato Stanković, 22. rujna je Gradsko vijeće odlučilo da se razriješi intendant riječkoga HNK Marin Blažević, a razlog je bila odredba Zakona o kazalištima po kojoj se intendanta može smijeniti ako Gradsko vijeće ne prihvati izvješće o poslovanju HNK, što se i dogodilo nekoliko sjednica prije sjednice 22. rujna.


No, kako ističe Stanković, po toj odredbi Gradsko vijeće može smijeniti i članove Kazališnog vijeća u slučaju da se ne usvoji izvješće. Možemo predlaže da se dužnosti u Vijeću razriješe predstavnici Grada Rijeke Bojan Šober i Zvonimir Peranić, koji su bili članovi Kazališnog vijeća u razdoblju na koje se odnosi Blaževićevo izvješće, a ujedno su ga i prihvatili.




Gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelić očekuje da će nadležni odbor Gradskog vijeća prihvatit prijedlog ove političke platforme te da će se o smjeni članova Kazališnog vijeća odlučivati na sjednici Gradskog vijeća 27. listopada. Očekuje da smjenu podrži i većina vijećnika.


Ovom prigodom je izvijestio da će Možemo! na toj sjednici glasati za predloženo pokretanje upravnog spora protiv odluke ministrice kulture i medija da ne podrži razrješenje intendanta, što je odlučila većina vijećnika. Ministrica je takvu mogućnost iskoristila prvi put, a to je dosta nezgodan i problematičan presedan, rekao je.