HNK Ivana pl. Zajca

Riječki Balet u središtu skandala: Kako je uopće došlo do toga da balerine i baletani rade posao spremačica?

Kim Cuculić

Tijekom prosinca riječki Balet izvodi "Orašara" / ARHIVA NL

Tijekom prosinca riječki Balet izvodi "Orašara" / ARHIVA NL

Dogodilo se da su, na dan kad su uvedene obavezne COVID-potvrde, tri od pet spremačica u »Zajcu« otvorile bolovanje, a jedna je već otprije bila na bolovanju. Došlo se na ideju da ih zamijene članovi Baleta



RIJEKA  Ovih dana zagrebački mediji bruje o skandalu u Baletu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Dogodilo se, naime, to da su na dan kad su uvedene obavezne COVID-potvrde tri od pet spremačica u »Zajcu« otvorile bolovanje, a jedna je već otprije bila na bolovanju. Kako je u izjavi za medije objasnio intendant Marin Blažević, odmah su zatražene zamjene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali se pozivu odazvala samo jedna nezaposlena osoba. »Do rješenja situacije baletni studio svojevoljno čiste ravnateljica, producentica i oni plesači i plesačice koji su se odazvali pozivu da dobrovoljno i solidarno pomognu«, objasnio je situaciju Blažević.


Za ovaj problem saznali smo slučajno, prije večernje premijere predstave HNK-a Ivana pl. Zajca, i to onako usputno od voditeljice promidžbe i odnosa s javnošću riječkog HNK-a Milene Jerneić, koja nas je informirala da o tome toga dana naveliko izvješćuju mediji iz Zagreba. Inače nas glasnogovornica »Zajca« redovito izvješćuje o uspjesima riječkog kazališta, no ovoga puta nije našla za shodno da nas obavijesti, makar i slanjem običnog priopćenja.


Reakcija Društva baletnih umjetnika


Neki članovi riječkog Baleta odlučili su ukazati na ovaj problem jer smatraju da čišćenje nije njihov posao i ne žele ga raditi, ali plaše se da ukoliko se usprotive, da im neće biti produljeni ugovori. Informacija je stigla do Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, čiji je predsjednik Svebor Sečak priopćio da se HDBPU ne slaže s takvim tretmanom profesionalnih plesača. U njegovom dopisu, koji je prenio Tportal, Sečak ističe da ga je neugodno iznenadila vijest da su članovi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci bili primorani besplatno obavljati poslove čišćenja radnih prostorija i toaleta.





– Odmah sam kontaktirao središnjicu Sindikata djelatnika u kulturi kako bismo pokušali prekinuti tu praksu koja je nezakonita i ponižavajuća. Nakon razgovora s predstavnicom sindikata u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci uprava se djelomično povukla i odredili su da to nije obavezno, već dobrovoljno, što također smatram neprihvatljivim, jer sigurno tako nešto ne bi predložili Zboru, Orkestru ili Drami, navodi Sečak.


Na taj je dopis reagirala predsjednica sindikata Baleta riječkog HNK-a Laura Orlić, koja ističe kako nisu bili primorani čistiti svoje prostorije, već ih je ravnateljica zamolila uz napomenu da tko ne želi čistiti, neće biti kažnjen.


– Problem je nastao u trenutku kada je isti dan stavljen raspored čišćenja na oglasnu ploču bez da su članovi Baleta dali svoj odgovor na molbu ravnateljice. Nakon reakcije povjerenice sindikata, raspored je maknut i dodana je obavijest da je čišćenje prostorija isključivo na dobrovoljnoj bazi. Članovi ansambla koji su išli čistiti učinili su to dobrovoljno…- kaže Orlić.


Odgovor ministrice


Vezano za ovaj slučaj oglasila se i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je između ostalog izjavila za Jutarnji list da je svima poznato da prostori u kojima vježbaju baletani zahtijevaju veću razinu čistoće od nekih drugih radnih prostora.


– Ne znam što se točno događalo, ali pretpostavljam da je alternativa bila otkazati pokuse pa onda i izvedbe ako nije bilo moguće u kratkom vremenu naći zamjenu za čistačice… Ne bismo komentirali slučajeve kako se ravnatelji pojedinih javnih ustanova u kulturi suočavaju s različitim izazovima koje pred njih postavljaju uvjeti pandemije, dok god se ne ugrožavaju prava i slobode zaposlenika te pridržavaju donesenih mjera temeljem odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom… Nije potrebno podsjećati da pandemija ostavlja teške posljedice na sektor kulture. Iako zaštićeni zakonskom obvezom osnivača da osigurava sredstva za rad kulturnim ustanovama, i javni kulturni sektor susreće se s brojnim poteškoćama i ravnatelji ulažu ogromne napore kako bi nastavili s radom u uvjetima izolacija, bolesti umjetnika i tehnike, manjeg broja publike pa i manjih prihoda…- osvrnula se ministrica kulture i medija.
Situacija je, kako je potvrdio intendant Blažević, u međuvremenu riješena – čistačice su se vratile s bolovanja i u prostore kazališta ulaze s COVID-potvrdama.