10. i 11.5.

Riječki Balet gostuje u Lisinskom, izvest će spektakularno “Posvećenje proljeća”

Portal Novi list, Hina

"Posvećenje proljeća" i danas, nakon 110 godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje onako kako samo glazba i priroda mogu svojom ljepotom



Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će 10. i 11. svibnja Balet HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke koji će uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa izvesti spektakularni balet “Posvećenje proljeća” Igora Stravinskog.


“Posvećenje proljeća” i danas, nakon 110 godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje onako kako samo glazba i priroda mogu svojom ljepotom, ističu iz Lisinskog.


Ovaj balet kompleksnih ritmova i uzbudljive glazbe ansambl i solisti riječkoga Baleta izvest će u parteru Velike dvorane Lisinski uz Simfonijski orkestar HRT-a, a posjetitelji će moći uživati u koreografiji Maše Kolar i dramaturške i koreografske asistentice Maje Marjančić, koje su se u osmišljavanju koreografije vodile promišljanjima o prirodi i njezinu opstanku.




Naime, dok su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono “drugo”, “slabije”, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi “udovoljili” Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom.


Možemo reći da je naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen, stoji u najavi.


Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život.


Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.


Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ne teži intelektualnom i filozofičnom. One su se odlučile za nešto što ih ushićuje, nešto što slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.


U prvom dijelu ovoga programa, koji je ostvaren u suradnji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te Hrvatske radiotelevizije, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pascala Rophéa izvest će jedno od najpopularnijih i najosebujnijih djela klasične glazbe – Bolero Mauricea Ravela, kao i orkestralnu verziju njegova djela Menuet Antique.


Reprizna izvedba na rasporedu je 11. svibnja u sklopu Majstorskoga ciklusa Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije.


Ulaznice za obje izvedbe dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na lisinski.hr.