Predstava Marina Blaževića

Riječka povijest iz ženske perspektive: Bili smo na novinarskoj premijeri predstave “Vježbanje života – drugi put”

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U interpretaciji romana Nedjeljka Fabrija napravljena je dramatizacija koja fokus stavlja na ženske likove. Predstava ima 8 činova, nazvanih prema ženama



Nakon što je bila odgođena zbog pandemije koronavirusa, predstava »Vježbanje života – drugi put« konačno je pred riječkom publikom i premijerno će biti prikazana 24. lipnja.


Posljednja konferencija za novinare uoči premijere održana je u gledalištu HNK-a Ivana pl. Zajca, a tom prilikom brojna ekipa predstave i novinari zamijenili su uobičajena mjesta – novinari su se našli na pozornici »Zajca«, a glumci i autorska ekipa u gledalištu. Kako je podsjetila voditeljica propagande kazališta Milena Jerneić, prvo »Vježbanje života« Fabrija, Gašparovića i Para izvedeno je prije 30 godina prema istoimenom romanu Nedjeljka Fabrija. Toga »Vježbanja života« prisjetio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:


Kultna predstava


– Riječ je o kultnoj predstavi koja je trebala biti pokretač preispitivanja riječke povijesti i buđenja riječkog identiteta. Sada je »Vježbanje života – drugi put« jedan od najočekivanijih dijelova u okviru Rijeke-Europske prijestolnice kulture. Bit će to predstava i za nove generacije. Kao gradonačelnik nikad nisam utjecao na intendante, no kad je riječ o »Vježbanju života« pokušao sam inicirati s nekoliko intendanata ideju o obnovi te predstave. Zahvalan sam Marinu Blaževiću koji je smogao hrabrosti upustiti se u režiju, jer najteže je raditi nešto što je steklo kultni status – osvrnuo se Obersnel.




Na konferenciji za novinare bila je i Irena Kregar Šegota, nova direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja je istaknula da je »Vježbanje života – drugi put« jedan od vrhunaca programa EPK-a.


Foto Roni Brmalj


– Ova predstava je u sklopu programskog pravca Doba moći, progovarajući i o riječkoj i o europskoj povijesti, te postavljajući vječna pitanja o tome koji su naši identiteti, od kuda dolazimo i kamo idemo – kazala je Kregar Šegota.


Fokus na ženskim likovima


Budući da je premijera predstave trebala biti u ožujku, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa, intendant i redatelj Marin Blažević osvrnuo se na to što se s predstavom događalo u protekla tri mjeseca:


– Predstavu smo bili dovršili, bila je spremna za izlazak pred publiku ali je nitko nije uspio vidjeti. »Vježbanje života« uvijek su pratili problemi, pa je premijera prvog bila neposredno prije rata, a sada smo se suočili s virusom. U interpretaciji romana Nedjeljka Fabrija napravili smo dramatizaciju koja fokus stavlja na ženske likove. Predstava ima 8 činova, od kojih je svaki nazvan prema ženama (Fanica, Flora, Tonka, Mafalda, Elektra, Emilija, Mira Furlan, Fronta žena). U suradnji s dramaturginjama Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj krenuli smo u drugačiju mogućnost čitanja riječke povijesti, onu iz ženske perspektive. Kao nadrealni lik pojavljuje se onaj Daše Drndić, koja komentira predstavu. Istaknuo bih da smo na ovom projektu okupili sve same Riječanke i Riječanine, po čemu će ova predstava biti možda još riječkija – rekao je Blažević, upućujući pohvale glumicama i glumcima Hrvatske i Talijanske drame.


Foto Roni Brmalj


Veliki ansambl


U brojnom glumačkom ansamblu su Neva Rošić, Mira Furlan, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan, Elis Lovrić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Leonora Surian Popov i mnogi drugi glumci i glumice. Koreografkinja i asistentica redatelja je Mila Čuljak, scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, videograf potpisuje Marin Lukanović, autori glazbe su Josip Maršić i Zoran Medved, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.


Sve izvedbe predstave »Vježbanje života – drugi put« počinju »Karnevalom političara« ispred Kazališta u 19.30 sati, a početak predstave je u 20 sati.