Premijera

Puccinijeva “Djevojka sa Zapada” u Rijeci je prvi i zadnji put izvedena davne 1914., sutra stiže opet

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević



RIJEKA – Djela Giacoma Puccinija među najizvođenijim su operama i danas u svijetu. Međutim, njegova »Djevojka sa Zapada« ostala je nepravedno u njihovoj sjeni. Tako je i u Rijeci do danas izvedena samo jednom, 1914. u tadašnjem Teatru comunale izvela ju je gostujuća operna družina iz Italije. Od 1946. godine, kada je ustanovljena riječka Opera sa svojim ansamblom, »Djevojke sa Zapada« više nije bilo na riječkoj opernoj pozornici. No, na nju stiže u srijedu, 28. veljače kao operni spektakl pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Giorgia Suriana.


»U godini obilježavanja 100. obljetnice smrti velikog talijanskog skladatelja«, kako ističe ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević, »nismo posegnuli za naslovima koji će se po konvenciji izvoditi u gotovo svim opernim kućama. Tražili smo poseban adut. Na pozornici ‘Zajca’ predstavit će ga veliko ime riječkog, hrvatskog i svjetskog kazališta Giorgio Surian. Uz sopranistice Gabrielle Mouhlen i Anastasiju Bodlyrevu u alternaciji te tenora Ivana Momirova, on će, u alternaciji s Robertom Kolarom, biti šerif Jack Rance, ali, prvi put, i redatelj ove operne predstave.«


»Kritika je složna da je to najzrelije Puccinijevo djelo. Priča ‘Djevojke sa Zapada’ odvija se u tipičnom vestern ambijentu punom surovosti, raskalašenosti, razbojništva, kocke i umorstava. Rudarsko mjesto gdje vlada borba za opstanak i preživljavanje, mijenja ljude i u nekima budi ono najgore, a kod nekih pak ono najbolje«, kaže redatelj i jedan od interpreta Giorgio Surian.




Uz njega i maestra Egela autorski tim čine scenografkinja Paola Lugarić Benzia, kostimografkinje Kristina Komadina i Karla Kučić te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Asistent dirigenta je Matija Fortuna, asistent redatelja Dražen Siriščević, a asistentica scenografkinje Mateja Ozmec. U solističkoj su ekipi i Marko Fortunato, Luka Ortar, Erol Ramadanović, Lovro Matešin, Krešimir Škunca, Saša Matovina, Dario Dugandžić, Marin Tuhtan, Josip Švagelj, Sergej Kiselev, Stefano Surian, Darko Matijašević, Slavko Sekulić, Lorena Krstić i drugi.