HNK Ivana pl. Zajca

Premijerom opere ‘Madama Butterfly’ počela ‘Puccini trilogija’

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Nakon točno deset godina na riječku opernu scenu vratila se "Madama Butterfly" Giacoma Puccinija, ovoga puta u režiji Dražena Siriščevića i u suradnji s Operom HNK-a SplitRIJEKA  Današnjom premijerom opere “Madama Butterfly” u HNK-u Ivana pl. Zajca počela je “Puccini trilogija”, u sklopu koje će biti izvedeni i operni naslovi “Tosca” i “La Bohème”.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZANakon točno deset godina na riječku opernu scenu vratila se “Madama Butterfly” Giacoma Puccinija, ovoga puta u režiji Dražena Siriščevića i u suradnji s Operom HNK-a Split.
Premijernom izvedbom ravnao je Ville Matvejeff, a solističku podjelu čine solisti riječke Opere – Anamarija Knego debitirala je u glavnoj ulozi kao Cio-Cio San, u ulozi Pinkertona izmjenjivat će se Dimitris Paksoglou, Aljaž Farasin i Mihail Mihaylov, Ivanica Vunić nastupila je u ulozi Suzuki, a Robert Kolar kao Sharpless.


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZA


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZAU podjeli su i Sergej Kiselev, Marko Fortunato, Slavko Sekulić, Saša Matovina, Dario Bercich i drugi. Scenograf je Slaven Raos, a raskošne kostime kreirao je Juraj Zigman. Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a za scenski pokret zadužena je Mayumi Kamei. Sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere te Balet.


“Madama Butterfly” svojom očaravajućom, sentimentalnom, toplom lirikom donosi potresnu priču o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema lakomislenom američkom časniku. Puccini, zaljubljenik egzotike, u ovoj je operi idealno spojio japanski glazbeni idiom s tradicionalnom talijanskom melodioznošću.


Puccini je nakon dramske predstave, jednočinke “Madama Butterfly” američkoga pisca Davida Belasca bio tako potresen i pod dojmom, da je odmah odlučio uglazbiti tragičnu pripovijest o nesretnoj ljubavi mlade Japanke.


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZA


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZANakon što je dobio Belascovu suglasnost, odlučio je stvoriti operu jednočinku s prologom. Godinu dana kasnije je od svojih libretista Luigija Illice i Giussepea Giacose naručio operni libreto, kojega je poslije odlučio uglazbiti u tri čina.


Prvu izvedbu “Madame Butterfly” Puccini je povjerio milanskoj Scali, gdje su u premijernoj izvedbi nastupili najbolji pjevači. Stoga je Puccini bio uvjeren da će opera doživjeti golemi uspjeh.


Dogodilo se upravo suprotno – na premijeri 17. veljače 1904. opera je izviždana, a kritika joj je predbacila neoriginalnost i plagijatorstvo. Premda je premijerna izvedba imala određene manjkavosti, debaklu su uglavnom kumovale spletke i zavist njegovih rivala.


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZA


Madama Butterfly u HNK Ivana pl. Zajca / Snimio Vedran KARUZAPuccini je ponovo uložio trud te ispravio nedostatke, pa je opera na koncu postavljena u tri čina. Nekoliko mjeseci poslije izvedba u Bresci je doživjela golem uspjeh. Godinu dana kasnije “Madama Butterfly” je izvedena i u londonskom Covent Gardenu.


Uslijedile su izvedbe u Parizu (1906.) i Berlinu (1907.). Radnja se događa u Nagasakiju, gdje se poručnik Benjamin Pinkerton po japanskom običaju zaruči s gejšom Cio-Cio-San (Madama Butterfly).


Nevjestin stric Bonzo, budistički svećenik, proklinje Cio-Cio-San jer je prešla na kršćanstvo… Poznatoj priči redatelj Dražen Siriščević dao je svoj redateljski pečat, a premijerna publika ispratila je izvođače i autorsku ekipu pljeskom i ovacijama.