HNK Ivana pl. Zajca

Premijerno izvedena prva riječka ‘Čarobna frula’

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

»Čarobna frula« je posebna i po tome što kombinira jednostavan igrokaz, baziran katkad na pučkom, a katkad na tipičnom Mozartovom razigranom melodijskom stilu, s najdubljim i najozbiljnijim stranicama glazbene partiture iz posljednje godine autorova života



RIJEKA  Mozartova »Čarobna frula«, 230 godina od skladateljeve smrti, sinoć je premijerno izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca – prvi put na riječkoj pozornici. Riječ je o autorovoj posljednjoj operi te jednoj od najuspjelijih i najslavnijih opera svih vremena, a riječka izvedba bila je pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela, šefa dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra, te u režiji Renate Carole Gatice.
Ova bezvremenska priča o simboličnoj borbi dobra i zla, personificiranoj u likovima velikog svećenika Sarastra i Kraljice noći, koja obuhvaća ljubavne priče princa Tamina i princeze Pamine, kao i ptičara Papagena i Papagene, osim brojnih čuvenih glazbenih brojeva obiluje i mnoštvom univerzalnih poruka koje prelaze povijesne i zemljopisne barijere.

Foto galerija: 'Čarobna frula' u HNK-u Ivana pl. Zajca Foto: Marko Gracin



»Čarobna frula« je posebna i po tome što kombinira jednostavan igrokaz, baziran katkad na pučkom, a katkad na tipičnom Mozartovom razigranom melodijskom stilu, s najdubljim i najozbiljnijim stranicama glazbene partiture iz posljednje godine autorova života. Naročita draž proizlazi iz njene bajkovitosti, vedrine i i živopisne galerije likova, dok se prema pojedinim tumačenjima u njoj prepoznaje i masonska simbolika. Iako ju je skladao, na libreto Emanuela Schikanedera, pred sam kraj svog života, Mozart je ipak predvodio praizvedbu u Beču 1791. godine i doživio njen uspjeh samo dva mjeseca prije svoje smrti.


Uz redateljicu Renatu Carolu Gaticu autorsku ekipu prve riječke »Čarobne frule« čine scenografkinja i kostimografkinja Sandra Dekanić, koreografi Carlos Huerta Pardo i Michele Pastorini te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Uloge tumače Filip Filipović, Darija Auguštan, Viktorija Đurđek, Ivan Šimatović u alternaciji s Dariom Bercichem, Gabrijela Deglin u alternaciji s Moranom Pleše Petruševski, Vanja Zelčić, Lorena Krstić, Sofija Cingula u alternaciji s Ivanom Srbljan, Slavko Sekulić, Marko Fortunato i Dario Dugandžić, a sudjeluju i glumci i glumice Hrvatske i Talijanske drame,  studenti Studija gluma i mediji riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, članice Dječjeg zbora Torretta te Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.




Nakon trosatne izvedbe izvođači i autorska ekipa ispraćeni su dugotrajnim pljeskom, povicima ‘bravo’ i stajaćim ovacijama.