Premijera

Premijerno izveden “Adriatico”: Priča o moru s ekološkom porukom

Kim Cuculić

Predstava je nastala iz suranje Talijanske drame s Gradskim kazalištem mladih Split



RIJEKA – Na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena predstava »Adriatico« Talijanske drame u suradnji s Gradskim kazalištem mladih Split. Moglo bi se reći da je ovo autorski komad Siniše Novkovića – on potpisuje režiju, dramaturgiju, scenografiju, kostime, glazbu, animacije i oblikovanje svjetla.


Novković je rođen 1985. u Splitu, a magistrirao je glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Stalan je član ansambla Gradskog kazališta mladih Split. Riječka Talijanska drama tradicionalno na svoj repertoar uvrštava i naslove namijenjene djeci i mladoj publici, a uz »Adriatico« stoji odrednica da je to »predstava za obitelji«.


Čarobni kovčeg


Na mlađim gledateljima blizak način, ali zanimljivo i odraslima, ova se predstava bavi temom mora, koje je ishodište života. Protagonisti priče su tri oceanografa, koje su utjelovili glumci Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo i Andrea Tich. Oni odjeveni u ronilačka odijela zaranjaju u morsku dubinu, gdje nalaze velik kovčeg. Pretpostavka je da se u njemu nalazi blago, no on zapravo ima posebne moći. Sve ono što likovi u svojoj mašti zamisle pojavi se na ekranu na kojemu se odvijaju animacije Siniše Novkovića. Istodobno ekran ima i edukativnu svrhu pa gledatelji doznaju razne podatke vezane za more i oceane.




Središnji dio predstave priče su o raznim stanovnicima mora, koje također interpretira spomenuti glumački trojac. Serena Ferraiuolo tako duhovito i razigrano tumači ružnjikavu kapetanovu ženu Sofiju de Grasso, utjelovila je i Galeba koji se sapleo u odbačenu najlonsku vrećicu te Perisku u čijoj se unutrašnjosti našla jedna limenka. Andrea Tich igra i kapetana, a Giuseppe Nicodemo glumi i simpatičnu Brbljavu Sredozemnu Medvjedicu. Tu je i Sipica Prdica, koja u more ispušta crnilo, ali na kraju će biti razotkriven pravi krivac za onečišćenje mora – nafta.


Dinamična suigra


Dinamična glumačka suigra Serene Ferraiuolo, Giuseppea Nicodema i Andreje Ticha nadopunjena je animacijama i projekcijama na ekranu. Ova zabavna i duhovita predstava sadrži i važnu ekološku dimenziju poručujući da je upravo more najveće blago koje krije kovčeg. Jedna od poruka jest i da se Adriatico, Jadransko more, ne dijeli na hrvatsko i talijansko, već je to naše zajedničko more koje ne razdvaja, nego spaja.


Premijerna publika pozivala je glumce nekoliko puta na poklon. Spomenimo i programsku knjižicu predstave koja je zamišljena kao mala slikovnica o povijesti Jadrana i njegovim morskim i drugim stanovnicima.