Monokomedija

“ZAJC” OTVORIO VRATA Premijera u kojoj je i svaki gledatelj imao važnu ulogu

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Na premijeri monokomedije »Il bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice« Talijanske drame, gledatelje je dočekalo samo 67 odvojenih sjedala u parteru, pojedinačnih ili u paru. Koronavirusnu prilagodbu doživjele su i lože koje su rezervirane samo za "vas i vašu partnericu/partnera"



RIJEKA  Premijerom monokomedije »Il bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice« Talijanske drame, HNK Ivana pl. Zajca danas je otvorio vrata nakon dvomjesečne stanke izazvane pandemijom koronavirusa.


Bila je to posebna, do sada neviđena i nedoživljena kazališna premijera, izvedena u specifičnim okolnostima. Na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, riječki HNK prilagodio je gledalište.


Novi postav gledališta, prilagođen protuepidemijskim mjerama, zamijenio je do sad često puno gledalište riječkog »Zajca«.




Umjesto dosadašnjih 294 sjedala, gledatelje je dočekalo 67 odvojenih sjedala u parteru, pojedinačnih ili u paru. Koronavirusnu prilagodbu doživjele su i lože koje su u novom postavu gledališta rezervirane samo za, kako kažu u »Zajcu«, »vas i vašu partnericu/partnera, ili samo za vašu obitelj«, uz slatka iznenađenja. Na ovakva »de luxe« mjesta u gledalištu posjetitelje su dopratili članice i članovi umjetničkih ansambala riječkog kazališta, poput stjuarda i stjuardesa u avionskoj biznis-klasi.


Maske i dezinfekcija


 


Posjet HNK-u Ivana pl. Zajca i gledanje predstava u ovoj »novoj normalnosti« od sada su nezamislivi bez dezinfekcijskih sredstava, a sve posjetiteljice i posjetitelji mogli su prilikom ulaska u kazalište dobiti i posebno dizajniranu zaštitnu masku kao poklon najvjernijoj publici. Maske su dizajnirali Manuela Paladin Šabanović i Dobriša Radovanović, a izradile krojačice »Zajca«.


Posjeti kazalištu više definitivno nisu ono što su nekad bili, a sukladna ozračju pandemije je i tema predstave »Bonsai ima kratke grančice« u režiji Giuseppea Nicodema i u izvođenju Serene Ferraiuolo. Ovi glumci Talijanske drame potpisuju ideju i tekst, a ova monokomedija je nastala za vrijeme izolacije, u dnevnom boravku, s mišlju na budućnost i ljepotu života. Predstava je posvećena njihovim prijateljima i prijateljicama iz Italije.


Lik iz karantene


Protagonistica predstave je Stefania Laganini, koja je nastala u karanteni, između tjeskobe i smijeha.



– Serena i ja rekli smo si: »To nije odmor, prisiljeni smo biti doma zbog pandemije! I što sad!?«, kaže Giuseppe Nicodemo, i nastavlja: Tako smo ujedinili/kombinirali naše ideje, želje, strasti, filmove i likove koji nam se sviđaju i rodio se lik Stefanie sa svojim svijetom, laganini: dar kazalištu, nama i našoj publici. Stefania je zabavna žena puna energije: ona ostaje doma, brine se o svojem bonsaiju, snima tutoriale, plete, obožava fitness, dobre stare filmove i votku martini. Toga jutra, kao i mnogih drugih, njezina prijateljica Rosalba dala joj je mnoge korisne savjete, a Alexia, umjetna inteligencija, radila joj je društvo. Ali nešto je, možda posebna pjesma, narušilo ravnotežu koju je bila pronašla te je iznenada bez kočnica započela pričati svoju stvarnu priču bonsaiju i nama.

Foto galerija: Monokomedijom »Il bonsai ha i rami corti« Zajc otvorio vrata nakon korona stanke Foto: Vedran Karuza




 


Stefania Laganini sa svojim slabostima, svojom hrabrošću i opsesivnošću, pomogla nam je da preživimo u ovom razdoblju, udaljeni od naših obitelji i naše publike. Ona nas je oživjela kao umjetnike i kao ljudska bića. Zbog nje smo lakše razumjeli da se ponekad svi osjećamo kao Stefania: suvremena Penelopa koja, ironično i svjesno, nastavlja plesti i raspletati svoje tkanje i svoj život osvrnuo se Giuseppe Nicodemo.
Do kraja svibnja u riječkom HNK-u nastavlja se program »Velika revija malih formata«.