Lakoševi "Spermići"

Premijera RI Teatra: Spermiji kao autentični kazališni likovi

Kim Cuculić

Dramska situacija ukratko bi se mogla sažeti kao nužno propadanje spermija/protagonista tijekom borbe za oplođivanje jajne stanice



RIJEKA – Ri Teatar premijerno je izveo predstavu »Spermići« u režiji Bojana Lakoša, remake komedije »Misli glavom« iz 2003. godine koja je na repertoaru KUC-a Kalvarija bila do 2007. godine. Autori teksta Bojan Lakoš, Nebojša Zelić i Filip Ličanin u »Misli glavom« su se i našli u ulogama Spermija, koje u »Spermićima« sada utjelovljuju Mislav Niessner, Luka Šegota, Dajan Delić i Sandro Silić.


Ovaj motiv personificiranih spermija nalazimo u filmu »Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu (ali ste se bojali pitati)« Woodyja Allena iz 1972. godine, a predstava Ri Teatra priziva i song »Every Sperm is Sacred« iz filma »Smisao života Montyja Pythona«.


Propadanje spermija


Dramska situacija ukratko bi se mogla sažeti kao nužno propadanje spermija/protagonista tijekom borbe za oplođivanje jajne stanice, kao što je u povodu »Misli glavom« pisala kazališna kritičarka Nataša Govedić. Dok su u toj predstavi bila tri lika Spermija, u »Spermićima« im je pridodan i četvrti. Svaki od tih Spermija je različit i ima prepoznatljive karakterne crte. Jedan od njih tako je od malih nogu odgajan da uvijek mora biti prvi, pa će se on u svojoj borbi da dođe do jajne stanice brutalno riješiti svojih konkurenata. Drugi Spermij je pak hipohondričan, a treći je revolucionar.




Njima je sada pridružen Spermij koji je nekad bio znanstvenik, a sada je prosvijetljeni spermić koji parira preostaloj trojici svojim uvjerenjem da je on »taj odabrani«. Kao nekadašnji znanstvenik, on mapira put do jajne stanice, a svojom pričom ukazuje na nerazumijevanje i ignoriranje vlade Testopolisa za probleme »malih« spermija. Aluzije na društveno-političku zbilju prisutne su i u motivu Spermijske unije, dok se premijer preziva Spermović.


Prepreke na putu


U svom pohodu na jajnu stanicu Spermiji se stalno suočavaju s »gumom« kao preprekom, dok se na putovanju kroz sjemenovod susreću sa žilicama, cistama i nekim sablasnim pojavama. Putuju oni i vlakom, i brodom i avionom, da bi na kraju većina njih okončala život kao kamikaze. Smijeh publike upravo izazivaju scene s kamikazama, u kojima Spermiji na glavu navlače stožaste bijele kapice i komuniciraju na iskrivljenom japanskom.


Kostimografkinja Adriana Deželjin Pezelj odjenula je spermiće u bijela odijela, dok crveni spužvasti kubusi imaju i funkciju naprtnjača, i stolica i torbe… vizualno prizivajući i hrvatske kockice.


Glazbu potpisuje grupa Kwadrat nodnoll, a što je na kraju bilo sa Spermijima, nećemo otkrivati.