HNK Ivana pl. Zajca

Premijera nove predstave Talijanske drame: Fellini na pozornici “Zajca”

Kim Cuculić

Prizor iz predstave »I brod plovi« / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Prizor iz predstave »I brod plovi« / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

U adaptaciji i režiji Igora Pisona na riječku kazališnu scenu tako stiže glasoviti brod »Gloria N.« čija je plovidba u prvom redu pogrebno putovanje čiji je cilj prosuti pepeo velike operne dive u blizini njezinog rodnog otoka



RIJEKA  Nova predstava ansambla Talijanske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca »E la nave va«/«I brod plovi«, čija je premijera u subotu, 21. svibnja u 19.30 sati, prvo je kazališno uprizorenje glasovitog Fellinijevog filma na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima. U adaptaciji i režiji Igora Pisona na riječku kazališnu scenu tako stiže glasoviti brod »Gloria N.« čija je plovidba u prvom redu pogrebno putovanje čiji je cilj prosuti pepeo velike operne dive u blizini njezinog rodnog otoka.


Fellinijev film iz 1983. godine govori o začudnoj skupini ljudi, uglavnom umjetnika iz svijeta opere i glazbe kojom je veliki filmski maestro prenio sliku o umjetnosti koja vene i o društvu koje nije svjesno događaja oko sebe uoči Prvog svjetskog rata, baš kao i društvo današnjice. Redatelj Igor Pison najavljuje predstavu sastavljenu od intenzivnih slika naše kolektivne svijesti (i podsvijesti).


Nova produkcija Talijanske drame, kako kaže, dirljiva je, bliska stvarnosti, ali i velika posveta kazalištu. U višestrukim ulogama, u predstavi glume: Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon, i braća blizanci Filip i Nikša Eldan. Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.