Talijanska drama

Dekameron Luciana Delprata premijerno izveden u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ono što su kod Boccaccia kuga u 14. stoljeću i Firenca, u ovoj suvremenoj interpretaciji klasičnog predloška to su Rijeka i aktualna pandemija koronavirusa

RIJEKA  Nakon odgode, predstava “Decameron/Dekameron” Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom premijerno je izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca.
“Dekameron” Giovannija Boccaccia, jedno od najznačajnijih djela svjetske knjževnosti, adaptirao je i režirao argentinski redatelj Luciano Delprato. Ono što su kod Boccaccia kuga u 14. stoljeću i Firenca, u ovoj suvremenoj interpretaciji klasičnog predloška to su Rijeka i aktualna pandemija koronavirusa. U adaptaciju, koja je umjesto sto svedena na deset priča, umetnuti su fragmenti svih novela iz “Dekamerona”. 

Foto galerija: Decameron / Dekameron Luciana Delprata u HNK-u Ivana pl. Zajca Foto: Damir Škomrlj


Podsjetimo, “Dekameron” je zbirka od stotinu novela, koje deset dana pripovijeda desetero djevojaka i mladića. Pišući otvoreno i jednostavno, ne libeći se erotskih, pa i lascivnih priča, ali kadikad i okrutnih prizora, Boccaccio će, kao nitko dotad u kršćanskom svijetu, u središte svih zbivanja staviti takozvanoga običnog čovjeka. Životne su to priče, najčešće ljubavne, zabavne i poučne, s puno duha ali i kritički nastrojene, priče o ljudima iz puka i plemstva, ne o bogovima, nego o ljudima “od krvi i mesa”.
U predstavi “Decameron/Dekameron” glume Aleksandar Cvjetković, Bruno Nacinovich, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Denis Brižić, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić, Mario Jovev i Giuseppe Nicodemo.
Scenografkinja je Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, a oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Glazbu potpisuju
Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic.
Glumci i autorska ekipa ispraćeni su pljeskom i ovacijama.