Ivan pl. Zajc

Predstave riječkoga HNK na Kreti vidjelo 4000 gledatelja

Hina

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Predstave su odigrane u dvorani "Andreas i Maria Kalokairinou" u Heraklionu uz ovacije publike i vrlo pozitivne kritike u medijima, navodi HNK Zajc.



Predstave riječkoga HNK Ivana pl. Zajca tijekom gostovanja na Kreti, balet “Plamteća voda” i opera “Otello” vidjelo je 4000 gledateljica i gledatelja tijekom protekla četiri dana, doznaje se u utorak iz toga HNK-a.


Predstave su odigrane u dvorani “Andreas i Maria Kalokairinou” u Heraklionu uz ovacije publike i vrlo pozitivne kritike u medijima, navodi HNK Zajc.


“Nakon što je u finsku Savonlinnu krajem srpnja otputovalo više od 100 djelatnica i djelatnika riječkog HNK, u Heraklion na Kreti putovalo nas je preko 130. Nisu to bili samo značajni umjetnički uspjesi, nego i logistički iznimno složeni poduhvati Opere i Baleta, svih tehničkih službi i producenata”, ustvrdio je intendant Marin Blažević, ističući da je ovaj HNK od svibnja ove godine putovao na još preko 20 destinacija u Hrvatskoj i inozemstvu.




“Važno je istaknuti da nismo u Finsku i Grčku putovali u aranžmanu neke kulturne razmjene ili promotivnih događaja, premda ni u njima nema ništa loše, nego u sklopu turneja koje su najvećim dijelom financirali organizatori u Savonlinni i Heraklionu, a u okvirima svojih mogućnosti pomoglo je i naše Ministarstvo kulture i medija”, naveo je.


Ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar je ocijenila da su na Kreti “ostavili dobar dio svoje umjetničke energije, ukupno otplesali pet predstava pred dupkom punim gledalištem Kulturnog centra Herakliona”. Izrazila je žaljenje što s ansamblom nije mogao biti koreograf ovoga baleta, svjetski ugledni Andonis Foniadakis, rođen na ovom otoku. Naime, ovaj cijenjeni koreograf nalazi se u New Yorku. Kako je istaknuto, izvedba “Plamteće vode” bila je prva predstava Foniadakisa izvedena na njegovoj rodnoj Kreti.


Uz po dvije izvedbe predstava “Otello” i “Plamteća voda”, umjetnički ansambli riječkog “Zajca” izveli i dva edukacijska programa za mladu publiku, a u okviru jednog od njih i “Bolero” na trampolinima Andonisa Foniadakisa.