21. i 23.6.

Predstava “Njemački za početnike” u HKD-u na Sušaku

Kim Cuculić

Prizor iz predstave "Njemački za početnike"

Prizor iz predstave "Njemački za početnike"

Na tečaju njemačkog jezika u privatnoj školi nađe se grupa naoko nespojivih ljudi, ukratko je sadržaj predstave



Predstava »Njemački za početnike« bit će izvedena 21. i 23. lipnja u 20 sati u HKD-u na Sušaku. Na tečaju njemačkog jezika u privatnoj školi nađe se grupa naoko nespojivih ljudi, ukratko je sadržaj predstave, a kako je došao na ideju za predstavu i što ga je inspiriralo više nam je kazao redatelj Ivan Ožegović.


Spaljena ekipa


– Imao sam neki toplo-hladni odnos s njemačkim jezikom, koji mi je bio jedan od najmanje dragih predmeta u osnovnoj školi, pa sam se u srednjoj prebacio na engleski.


Ali se onda spletom okolnosti dogodilo da sam upisao tečaj njemačkog i odmah htio odustati, ali sam već na prvom satu ugledao potencijal za predstavu i ostao cijeli semestar stalno zapisujući i skupljajući zanimljive situacije.




Tako da kad smo krenuli pisati, imao sam vrlo dobru pripremu. A je li se moje znanje njemačkog popravilo? Pa i nije, ali sam skužio da mi nije njemački tako odbojan kako sam mislio.


Radnja predstave je jedno polugodište na tečaju njemačkog u privatnoj srednjoj školi. Dođe neka spaljena ekipa i bude nekih situacija između njih. A podtema ima dosta.


Ne smijem ih sve otkriti, ali jedna od njih je i optimizam i kako se optimizam utemeljen na realnosti nužno mora raspasti, te da jedino optimizam utemeljen na nečemu izvan realnosti može opstati. Ali ne brinite, ovo nije tako filozofska predstava, puno je lakša za pratiti i gledati nego što sam sada napričao – kaže Ožegović.


Komedija s elementima drame


Prema njegovim riječima, predstava je žanrovski komedija s elementima drame.


– Ne volim gledati komedije koje vam serviraju samo šećer i kad završite s gledanjem, nemate ništa za razmišljati. A što se tiče umjetničke zahtjevnosti, predstava ima jedan dosta zeznut režijski kod koji super izgleda, ali nije lak za izvoditi.


Uvijek me zanima u komediji pokušati otežati predstavu zadajući nešto što iziskuje zahtjevnu visinu.Također je jedna od rijetkih predstava danas da imate za gledati 6 likova koji glume non-stop. Nema klasičnog glavnog lika – ističe Ožegović.


Autori teksta su Ivan Ožegović i Marul Kuljiš, a glume Mirela Brekalo Popović, Katarina Madriazza, Lana Ujević, Vini Jurčić, Ivan Vukelić i Ognjen Milovanović.