Žrtve holokausta

Predstava “Eichmann u Jeruzalemu” stiže u HKD na Sušaku

Kim Cuculić

Prizor iz »Eichmann u Jeruzalemu«

Prizor iz »Eichmann u Jeruzalemu«

Ova emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hannah Arendt i bavi se pojmom zlaU povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, HKD na Sušaku, uz potporu Grada Rijeke te Ministarstva kulture i medija, 27. siječnja u 19 sati na svojoj pozornici prikazuje predstavu »Eichmann u Jeruzalemu« te 28. siječnja u 13 sati u Gradskoj vijećnici organizira okrugli stol pod naslovom »Nema malih fašizama«.


Predstavu »Eichmann u Jeruzalemu« Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Jerneja Lorencija, mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini.


U predstavi glume istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.
Ova emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hannah Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama.


Premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istodobnog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.


Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.


Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.


Ulaznice je moguće kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji).


Sudionici okruglog stola, koji će biti održan u Gradskoj vijećnici na adresi Korzo 16, bit će Oleg Mandić, prof. dr. sc. Ivo Goldstein, prof. Rina Brumini i glumac u predstavi Dado Ćosić, a moderator je prof. dr. sc. Nikola Petković.


Ulazak u Gradsku vijećnicu bit će omogućen isključivo uz prethodno potvrđen dolazak putem e-maila [email protected] i uz predočenje valjane COVID-potvrde. Dolazak treba potvrditi najkasnije do 27. siječnja.