Opera Madama Butterfly

Povratak “starom normalnom”, Riječki simfonijski orkestar konačno se vratio u “rupu”

Kim Cuculić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević



RIJEKA – Prvi put nakon izvedbi »Tristana i Izolde« još u veljači prošle godine, članovi Riječkog simfonijskog orkestra na probi opere »Madama Butterfly« nedavno su se konačno vratili u orkestralnu rupu.


Kako piše na web-stranici HNK-a Ivana pl. Zajca, bilo je to moguće zbog COVID-potvrda, odnosno činjenice da su sve članice i članovi ili cijepljeni ili testirani. Tako večerašnja izvedba Puccinijeve »Madame Butterfly« neće značiti samo povratak opere neprolazne popularnosti i ljepote na pozornicu riječkog HNK-a, već i ono na što su i umjetnici i publika čekali posljednjih godinu i pol dana. Bit će to povratak pravog opernog spektakla, bez pandemijskih ograničenja u izvedbi.


Orkestar se sa svojim šefom dirigentom Valentinom Egelom vraća u orkestralnu rupu te pozornicu u potpunosti prepušta solistima i zboru u raskošnim kostimima Jurja Zigmana, živopisnoj scenografiji Slavena Raosa i egzotičnom japanskom ugođaju. Solističku ekipu dirljive operne melodrame u režiji Dražena Siriščevića predvodit će Anamarija Knego kao Cio-Cio San i Aljaž Farasin kao Pinkerton.




Ovu će izvedbu obilježiti i jedan debi – u ulozi Suzuki prvi put će nastupiti mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina. Podsjetimo i da COVID-potvrde osim svih sudionika predstave, trebaju imati i kazališne posjetiteljice i posjetitelji.