Edukativno

“Potraga za blagom”. U Zajcu osmislili aplikaciju koja djeci i mladima otkriva svijet kazališta

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Aplikacija je dostupna preko QR koda koji se nalazi u Galeriji »Zajc«, a pristupanjem tome mladi se mogu zabaviti, naučiti nešto o povijesti, ali i sadašnjosti kazališta



RIJEKA – U povodu Svjetskog dana kazališta u HNK-u Ivana pl. Zajca predstavljena je edukativna aplikacija, odnosno igra za djecu i mlade »Potraga za blagom« koja je nastala temeljem djelovanja vrlo posjećene Galerije »Zajc«, koja predstavlja povijest kazališta i uvid u svijet kazališne umjetnosti. Riječki je HNK, uz varaždinski, uvodno je istaknuo intendant Marin Blažević, jedina nacionalna kazališna kuća koja proizvodi i producira programe za mlade, za najmlađu publiku, za djecu, pa je tako mlada publika u jednakoj brojnosti kao i ona odrasla, što pokazuje interes za kazališne programe.


Obaveza i misija


Predstave za mlade i još mlađe zapravo su ne samo naša obaveza nego i naša misija, na koju smo posebno ponosni. Recimo, samo u ovoj sezoni predstava poput »Božićne priče« izvedena je šesnaest puta pred prepunim gledalištem. Drugo na što smo ponosni, pored našeg redovnog programa, je Galerija »Zajc«. Riječ je o prvom muzejskom, ili galerijskom postavu, da tako kažem, u nekom od kazališta u Hrvatskoj, putem kojeg naša publika, gledateljice i gledatelji i, kako bi rekao Dražen Siriščević, oni koji će to tek postati, zapravo mogu steći uvid u najljepše primjerke iz našeg fundusa, kostimografskog, rekvizita, scenografskog, mogu obići prostore kazališta koji nisu neposredno dostupni našoj publici koja dolazi na predstave, mogu se upoznati s povijesti kazališta i pogledati u budućnost. Tko god dođe u Rijeku i zanima ga kazalište u posljednje dvije i pola godine, osim na predstave, dolazi i u našu Galeriju »Zajc«, govori Blažević te dodaje da je postav Galerije u suradnji sa službama kazališta osmislila voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić.


Galerija »Zajc« nastala je uz potporu projekta »Adeste« Kreativne Europe za razvoj publike, a riječki je HNK, pojasnila je Mažuran Jurešić, među sedam zemalja bio naš jedini predstavnik.




– Galerija je otvorena krajem 2021. godine i bila je naša želja publici približiti kazalište, upoznati ih s kazalištem, zainteresirati ih za kazalište, da ga bolje razumiju i, ako bolje poznaju i razumiju umjetnost kojoj prisustvuju, da se bolje osjećaju u kazalištu. A onda, jasno je, da drugim očima nakon posjeta Galeriji gledaju na predstavu, da se osjećaju više kompetentno, pozvano i dobrodošlo. Tijekom ovih dviju godina Galeriju je posjetilo više od 6.500 posjetitelja, a svakodnevno je posjećuju organizirane grupe, prije svega školske i vrtićke djece, ali tu su i grupe studenata, no i razne druge grupe, poput turista. Nakon dvije godine koliko Galerija funkcionira došli smo do faze u kojoj smo htjeli neki novi sadržaj, pa je tako uz pomoć Centra tehničke kulture i Ministarstva kulture i medija nastala aplikacija »Potraga za blagom«, kazuje.


Edukativni sadržaj


Prema riječima ravnateljice Centra tehničke kulture Zagorke Prce Veseli, suradnja s Kazalištem bila je ugodna i brza, dobili su puno materijala koje su digitalizirali i predstavili na zabavan i edukativan način te su zaključili da je »Lov na blago« najbolji oblik koji je primjenjiv na Galeriju »Zajc«.


– S mladima smo prošli kroz sadržaj Galerije, osmislili aktivnosti koje bi se na lijepi način dale digitalizirati, a onda smo s našim programerima izradili aplikaciju, koja je dostupna preko QR koda koji se nalazi u Galeriji, a pristupanjem tome mogu se zabaviti, naučiti nešto o povijesti, ali i sadašnjosti kazališta, govori Prce Veseli.


Što se tiče postava Galerije »Zajc«, ilustrira Mažuran Jurešić, grupe imaju vođeni obilazak, a mogu doznati »kako izgleda život iza pozornice i što rade ne samo glumci nego i mnogi naši umjetnici iza pozornice, a to su naši kolege iz radionica, koji su autori mnogih rješenja, bez kojih predstave ne bi bile tako uspješne kao što jesu.« Aplikacija je dostupna na poveznici https://igra.galerijazajc.eu/.