Vrhunska ostvarenja od 10. svibnja

PORT OF DANCE Suvremeni ples na šest dana osvaja Rijeku

Claudia Bošković

Predstava »Strahovi malih razlika« / Foto VID REDŽA

Predstava »Strahovi malih razlika« / Foto VID REDŽA

Ovogodišnji festival donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene – uključujući pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti



 


RIJEKA – Port of Dance festival je koji u Rijeku između 10. i 15. svibnja donosi vrhunska ostvarenja suvremenog plesa, koja će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Predstave će se prikazivati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Dječjoj kući, Malom HKD-u, Galeriji Kortil i u atriju HKD-a. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene – uključujući pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci te uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.


Festival otvara »Figuring Age« / Foto ANDREAS BOLM


Plesni laboratorij


Festival otvaraju dvije izvedbe predstave »Figuring Age« mađarsko-njemačkog dvojca Boglárke Börcsök & Andreasa Bolma u srijedu, 10. svibnja, u PPMHP-u. U HKD-u na Sušaku u četvrtak, 11. svibnja, moći će se pogledati velika koprodukcija »Gran Bolero« španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game, u izvedbi slovenskog EN-KNAP-a i Zagrebačkog plesnog ansambla.


Bit će izveden
i »Gran Bolero«




Plesni laboratorij sa šest kratkih koreografija članova Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca »Inside Out« na rasporedu je u petak, 12. svibnja, na pozornici HKD-a, a u subotu, 13. svibnja, u Galeriji Kortil nastupaju domaće snage Viktoria Bubalo i Anna Javoran s predstavom »Strahovi malih razlika«, nakon čega će se u atriju HKD-a moći pogledati dva plesna videa Martine Nevistić Vukobrat »Deep Neon: In Between« i »Pulsar«. U nedjelju, 14. svibnja, festival ponovo gostuje u PPMHP-u gdje će nastupiti Camilla Monga i Emanuele Maniscalco s kvartetom iz Italije »In the Moment«. Port of Dance zatvara Matija Ferlin u ponedjeljak, 15. svibnja, u HKD-u sa svojim velebnim solom »Sad sam Matthäus«.


Ulaznice

 


Ulaznice po cijeni od 7 eura (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 0,70 eura (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava. Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50 posto popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20 posto popusta na svim prodajnim mjestima. Ulaz na VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na [email protected].

VR predstave


VR predstave ponovo se vraćaju u Mali HKD (Križanićeva 6a, pasaž iznad Conta) – u četvrtak, 11. svibnja, prikazuje se »Body Monologue« grčke koreografkinje Anastasije Valsamaki, predstava snimljena u impresivnom napuštenom kamenolomu u blizini Atene, a u petak, 12. svibnja, predstava »Gli amanti« Talijana Adriana Bolognina/Anghiari Dance Hub. Predstava je snimljena u vrtu Museo Civico di Bassano del Grappa u Italiji. Novost ove godine je VR/radionički program za djecu koji će se u dva dana održati u Dječjoj kući – u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja, prikazat će se »Francis Footwork« Coiscéim Dance Theatre iz Irske, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica za djecu vezana tematski za samu predstavu.


Port of Dance


Više informacija o pojedinim predstavama festivala Port of Dance dostupno je na https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.


Port of Dance četvrtu godinu zaredom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.