Vremenski hod

VIDEO Pogledajte novu Kazališnu galeriju “Zajc” u riječkom HNK-u

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Stalni postav Galerije "Zajc" smješten je u prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. "Vidikovcu Klimt", a uključuje brojne predmete, šešire, kostime, kao i dokumente i fotografije



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca riječkoj je javnosti ponudilo novi sadržaj u vidu jedinstvene novouređene Kazališne galerije “Zajc” koju su prerezavši vrpce svečano otvorile Cvita Vidučić i Neva Rošić.



Nova izložba odiše magijskom svečanošću i svojevrstan je vremenski hod kroz povijest kazališta, njegovu baštinu te staknute trenutke i ličnosti. O novoj izložbi i o aktivnostima kazališta kojima se ono pokušava što više približiti svojoj vjernoj publici te i neke novije generacije integrirati u svoj rad, govorio je intendant Marin Blažević na Vidikovcu Klimt.


Foto galerija: Otvorena Kazališna galerija "Zajc" Foto: Mateo Levak




Na ideju je došao, istaknuo je, pročelnik za kulturu Ivan Šarar za vrijeme pandemije, a zajedno su krenuli u realizaciju.


Kako je Šarar rekao, ovaj COVID-projekt pokazuje potencijal kazališta i njegovu fleksibilnost, a sam postav dokazuje svu živost i opipljivost kazališta.


Kazalište je jedinstveno u Hrvatskoj, Europi i u svijetu već po samoj činjenici da imamo Klimta, a dobili smo ga i prije Beča. Izložba pokazuje kazalište iz očišta ljudi koji su u njemu djelovali, istaknuto je na otvorenju Galerije.


Vidikovac Klimt


Stalni postav Galerije “Zajc” smješten je u zgradi HNK-a, točnije u prostoru dvaju krakova bočnih stubišta i na tzv. Vidikovcu Klimt, a uključuje brojne predmete, šešire, bogato skrojene kostime, kao i dokumente i fotografije koji svjedoče o povijesti riječkoga kazališta te o anegdotama koje su obilježile njegovo djelovanje.



Magijski kontekst izložbe ostvaren je uz pomoć jedinstvene scenografije, kostima, rasvjete koja dodatno pojačava doživljaj te drugih elemenata.


Važan dio priče o toj kulturnoj ustanovi je i uvid u njezin način rada, u ustroj službi i u radionice koje sudjeluju u složenom i nadasve kreativnom procesu pripreme i konačne realizacije kazališnih predstava.



U tome, jasno je, publika također ima svoj udio, jer za kazalište je publika najbitnija, pa će tako dojmovi i sjećanja riječke publike na neke davne, no i na neke novije trenutke kontinuirano nadopunjavati “Vremensku kapsulu”.


Tu je i Vidikovac Klimt koji pruža poseban pogled na radove slavnoga Gustava Klimta, koji se u kontekstu Rijeke često spominje, a upravo njegovi rani radovi krase svod riječkoga HNK-a i uskoro će, nakon restauracije, biti vraćeni na svoje originalno mjesto.


Foto Mateo Levak


Novootvorena Galerija će imati povremen program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.


Koautorstvo i koncept


Galerija “Zajc” je izvedena u koautorstvu, a njezin su koncept osmislili Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran.



Pored Vidikovca Klimt najveće aktrakcije nove Galerije “Zajc” čine tri prostora koja su oživjela uz pomoć umjetnosti scenografije autora Stjepana Bukovića, zatim kostimografije autorice Manuele Paladin Šabanović te svjetla autora Alana Vukelića i Dalibora Fugošića.



U realizaciji projekta su sudjelovali i ostali djelatnici HNK-a: upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, fotograf Dražen Šokčević, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzja, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici videoslužbe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica europskih projekata Jasmina Šegon te ostali djelatnici i djelatnice šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkh službi. Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.



Galerija “Zajc” je projekt Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.


Tjedno radno vrijeme Galerije, raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građane, kao i sve ostale informacije, objavljivat će se na mrežnim stranicama HNK-a Ivana pl. Zajca svakoga ponedjeljka.