Presuđuju nijanse

Petsto kandidata iz Hrvatske i svijeta na audiciji za riječki Balet, odabrat će samo dvoje

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječko kazalište zaposlit će dva nova člana baletnog ansambla, mušku i žensku osobu, tako da će baletni ansambl narasti na dvadeset članova



U HNK Ivana pl. Zajca održana je audicija za nove članove ansambla Baleta na koju se prijavilo više od pet stotina kandidata iz raznih dijelova svijeta.


Foto galerija: Audicija za riječki Balet Foto: Sergej Drechsler


Samo njih dvadesetak u užoj je selekciji za konačna dva mjesta u riječkome baletnom ansamblu o kojima odlučuje stručna komisija sastavljena od ravnateljice Baleta, baletnih prvaka, pedagoga i baletnog majstora.





Kako je ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca Maša Kolar rekla, zaposlit će dva nova člana baletnog ansambla, mušku i žensku osobu, tako da će baletni ansambl narasti na dvadeset članova, a u odabiru dvoje novih članova presudit će nijanse.



Puno nezaposlenih plesača


Na tržištu rada, pojasnila je, puno je nezaposlenih plesača, pa je interes velik, no ovoga se puta radi i o audiciji otvorenog tipa, što je zasigurno dodatan razlog zašto je toliki broj prijavljenih iz cijeloga svijeta – ima Talijana, Francuza, Britanaca, Španjolaca, jedna Izraelka, Norvežanka, četvero Hrvata i jedna Srpkinja.



Od trideset kandidata koji su pozvani na audiciju, danas ih je bilo dvadeset i troje, a neki će, koji su bili spriječeni zbog objektivnih razloga, svoju audiciju obaviti naknadno.



Selekcija između više od petsto prijavljenih provedena je na temelju životopisa i video linkova, pa su tako svi prijavljeni slali svoju video snimku, baletnu varijaciju, suvremenu varijaciju i improvizaciju, ukupno četiri videa.


“Romeo i Julija” prvi angažman


Na temelju tih prijava i videa ravnateljica Baleta je napravila selekciju, a potom je komisija koju čine baletna pedagoginja Irina Köteleš, baletni prvak Michele Pastorini, baletni majstor Daniele Romeo koji održava baletni sat, baletni pedagog Andrej Koteleš, baletni prvak Nicola Prato i ona, napravila užu selekciju kojom je odabrano dvadeset kandidata za dva mjesta u baletnome ansamblu.



Dvoje kandidata za koje komisija procijeni da najviše odgovaraju baletnom ansamblu riječkoga HNK započet će s radom već na sljedećoj produkciji “Romea i Julije” koreografa Jiržija Bubeníčeka koja će se izvesti u travnju.


Foto Sergej Drechsler


No, produkcija počinje u drugome mjesecu, tako da za mjesec dana novi članovi Baleta moraju biti na novome radnom mjestu s riječkom adresom.


*Više u tiskanom izdanju Novog lista od četvrtka, 20. siječnja