Presuđuju nijanse

Petsto kandidata iz Hrvatske i svijeta na audiciji za riječki Balet, odabrat će samo dvoje

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječko kazalište zaposlit će dva nova člana baletnog ansambla, mušku i žensku osobu, tako da će baletni ansambl narasti na dvadeset članovaU HNK Ivana pl. Zajca održana je audicija za nove članove ansambla Baleta na koju se prijavilo više od pet stotina kandidata iz raznih dijelova svijeta.


Foto galerija: Audicija za riječki Balet Foto: Sergej Drechsler


Samo njih dvadesetak u užoj je selekciji za konačna dva mjesta u riječkome baletnom ansamblu o kojima odlučuje stručna komisija sastavljena od ravnateljice Baleta, baletnih prvaka, pedagoga i baletnog majstora.

Kako je ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca Maša Kolar rekla, zaposlit će dva nova člana baletnog ansambla, mušku i žensku osobu, tako da će baletni ansambl narasti na dvadeset članova, a u odabiru dvoje novih članova presudit će nijanse.Puno nezaposlenih plesača


Na tržištu rada, pojasnila je, puno je nezaposlenih plesača, pa je interes velik, no ovoga se puta radi i o audiciji otvorenog tipa, što je zasigurno dodatan razlog zašto je toliki broj prijavljenih iz cijeloga svijeta – ima Talijana, Francuza, Britanaca, Španjolaca, jedna Izraelka, Norvežanka, četvero Hrvata i jedna Srpkinja.Od trideset kandidata koji su pozvani na audiciju, danas ih je bilo dvadeset i troje, a neki će, koji su bili spriječeni zbog objektivnih razloga, svoju audiciju obaviti naknadno.Selekcija između više od petsto prijavljenih provedena je na temelju životopisa i video linkova, pa su tako svi prijavljeni slali svoju video snimku, baletnu varijaciju, suvremenu varijaciju i improvizaciju, ukupno četiri videa.


“Romeo i Julija” prvi angažman


Na temelju tih prijava i videa ravnateljica Baleta je napravila selekciju, a potom je komisija koju čine baletna pedagoginja Irina Köteleš, baletni prvak Michele Pastorini, baletni majstor Daniele Romeo koji održava baletni sat, baletni pedagog Andrej Koteleš, baletni prvak Nicola Prato i ona, napravila užu selekciju kojom je odabrano dvadeset kandidata za dva mjesta u baletnome ansamblu.Dvoje kandidata za koje komisija procijeni da najviše odgovaraju baletnom ansamblu riječkoga HNK započet će s radom već na sljedećoj produkciji “Romea i Julije” koreografa Jiržija Bubeníčeka koja će se izvesti u travnju.


Foto Sergej Drechsler


No, produkcija počinje u drugome mjesecu, tako da za mjesec dana novi članovi Baleta moraju biti na novome radnom mjestu s riječkom adresom.


*Više u tiskanom izdanju Novog lista od četvrtka, 20. siječnja