TranziT Festival

Peranić i Valenta nastavljaju s projektom Rijeka Deluxe. Vratili “dašak luksuza” Toweru

Ervin Pavleković

Foto: A. Križanec

Foto: A. Križanec



U sklopu još jednog izdanja TranziT festivala, izvedbeni duo Ivana Peranić i Žak Valenta donosi “deluxe” osjećaj u pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke “deluxe” Rijeke koju svi Riječani/ke volimo zamišljati i projicirati u zajedničku budućnost koja nam stalno izmiče kao i izvedba sama, ovoga puta na krovu Tower centra izvedbom „Tower“.


Foto galerija: Predstava "Rijeka Deluxe" na krovu Tower Centra Foto: Ana Križanec


Nakon prošlogodišnjeg prvog dijela triptiha „Oproštaj sa Žabicom“, drugi dio triptiha Rijeka Deluxe – „TOWER“ smješten je na lokaciji parkirališta na krovu Tower Centra Rijeka, kako se navodi, u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom.


Terasa parkirališta lagano blijedi, brišu se prometne markacije, beton se ljušti i stvaraju se “bazeni“ kamenčića.




Mladi dolaze ovdje konzumirati fast food i pivo, odrasli su automobilima u tranzitu i iz donjih garaža prelaze preko terase prema izlazu nakon obavljenog shoppinga.


Tu i tamo netko se zaustavi i opijen pogledom na grad, Učku i Kvarner, vadi mobitel i opali selfi ili panoramu dok iznad njega prelijeću avioni i galebovi.


Par Peranić / Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljeni dašak luksuza ovoga zdanja igrajući “deluxe” par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj.


Koncept potpisuje Ivana Peranić, umjetničko istraživanje lokacije, koreografiju i izvedbu potpisuju Ivana Peranić i Branko Žak Valenta, izradu zvučne slike lokacije i glazbu Enver Krivac, kostimografiju Tajči Čekada, frizuru i šminku Ksenija Nakić-Alfirević, tehničar je Lorin Zović, a fotograf Dražen Šokčević.


Reprizno se predstava održava 24. i 25. kolovoza u 19 sati.