Kolektiv Igralke

“Ovo mora igrati još tisuću puta”: Predstava “Bakice” vraća se u riječku Filodrammaticu

Portal Novi list

Nakon sjajno primljene premijere, slijede prve reprize i to 15.,16., 21., 22. i 23. siječnja 2021. godine, u 20h u riječkoj FilodrammaticiU prosincu 2020. godine riječkoj je publici Kolektiv Igralke premijerno prikazao svoju drugi projekt, dokumentarnu predstavu „Bakice“.


Predstava koja je izazvala velik interes riječke publike, u siječnju se vraća na pozornicu Filodrammatice s pet unaprijed rasprodanih izvedbi.


Nakon sjajno primljene premijere, slijede prve reprize i to 15.,16., 21., 22. i 23. siječnja 2021. godine, u 20h u riječkoj Filodrammatici.
Publika koja je dosada pogledala predstavu okrunila ju je brojnim riječima hvale poput “izvrsna, iskrena predstava koja dira u dušu”, “ovo mora igrati još tisuću puta pred tisuće očiju”, “na reprize predstave obavezno ponesite maramice, trebat će i za suze plakalice i za suze smijalice”.


Dokumentarna predstava „Bakice“ riječkog Kolektiva Igralke nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce.


U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, kako doprinose društvu, iako ono to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje?Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane.


Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.


Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.


Uoči premijere predstave, u Galeriji SKC održaja je i izložba dokumentarnih stripova nastalih u okviru kolegija „Ilustracija i strip“ pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak.


Stripove su izradili studenti 1. godine diplomskog studija slikarstva na temelju iskustava autorica predstave tijekom etnografskog istraživanja života skupljačica boca. Odabrani radovi tiskani su u programskoj knjižici predstave.Osim što je predstava dokumentrnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.


Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.


Ove profesionalne glumice samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice, dijeleći prijateljstvo, ljubav prema igri i (društveno angažiranom) kazalištu.


Dokumentarna predstava „Bakice“, koja nastaje u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija), njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom „Plastika fantastika“ iz 2019. godine.


Međunarodni projekt „Bakice” nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane, a dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.