HNK Ivana pl. Zajca

Operom “Anna Bolena” otvorena operna sezona u riječkom kazalištu

Kim Cuculić

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Riječ je o prvoj iz trilogije o engleskim kraljicama autora, kralja belkanta, Gaetana DonizettijaRIJEKA – Opernu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca otvorila je hrvatska praizvedba Donizettijeve opere »Anna Bolena« u režiji Diane Haller i pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa.


Foto galerija: Premijera opere "Anna Bolena" u Zajcu Foto: Ana Križanec


Riječ je o prvoj iz trilogije o engleskim kraljicama autora, kralja belkanta, Gaetana Donizettija.


»Anna Bolena« rijetko je izvođena, iako je na svojoj milanskoj praizvedbi 1830. doživjela trijumf, a svom autoru donijela međunarodnu slavu i predstavlja prvi vrhunac njegova stvaralaštva.
Iako u Hrvatskoj nikada do sada nije postavljena, publika u Rijeci mogla ju je čuti samo pet godina nakon praizvedbe, 1835. kada ju je izvela gostujuća družina iz Italije.


Svoje rjeđe izvođenje ova opera najvećim dijelom »duguje« iznimnoj zahtjevnosti uloge Anne Bolene (Anne Boleyn), osuđene druge supruge Enrica (Henrika VIII.). Donizetti ju je pisao za veliku tadašnju zvijezdu Giudittu Pasta, a pjevale su je samo najveće sopranistice, od Marije Callas u 20. stoljeću pa do Anne Netrebko u novije doba.


Kako je ovim povodom izjavila Diana Haller, »Anna Bolena« je jedan od vrhunaca belkanta, a posebnost ovog stila, barem za nju kao redateljicu, su emocije.


– S druge strane, nakon opsežnog istraživanja povijesnih događaja iz 1536. u kojoj se opera odvija, upotpunila sam radnju dodatnim likovima i događajima iz te godine, kao i istodobnim prikazom budućih događaja iz 1587. godine, ističe Haller.


Zahvaljujući takvom njezinom redateljskom konceptu, navodi se u priopćenju iz »Zajca«, publika može čuti i pjesmu »Home Sweet Home« koja je Donizettiju bila inspiracija za završnu scenu ludila, te ulomak Schillerove drame »Marija Stuart«.


Priča o posljednjim danima Anne Boleyn, pogubljene jer kralju nije rodila sina,  prikazana je kroz sjećanja njezine kćeri, kraljice Elizabete I.


Premijernu podjelu činili su Anamarija Knego u naslovnoj ulozi, Massimo Frigato kao Riccardo Percy, Mariano Buccino kao Enrico Tudor, Michaela Selinger kao Giovanna Seymour, Slavko Sekulić u ulozi Lorda Rocheforta, Franko Klisović kao Smeton te Sergej Kiselev u ulozi Herveyja. U predstavi sudjeluju i glumice Leonora Surian Popov i Ivna Bruck. Scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.


Zborovođa je Matteo Salvemini.